Koronavirüs yüzünden Türkiye'ye dönenler yaşananları anlattı!

Koronavirüs salgını sırasında Çin'de bulunan ve ülkeden ayrılan Türkiye vatandaşları, salgının en sert vurduğu ülkedeki deneyimlerini anlattı.

GÜNDEM 30.01.2020, 10:14
Koronavirüs yüzünden Türkiye'ye dönenler yaşananları anlattı!

Çin'in Hubey eyaletinin başkenti Vuhan'da ortaya çıkan ve hızla 7 bin 783 kişiye yayılan koronavirüs salgını, herkesi olduğu gibi ülkedeki Türkleri de etkiliyor. Sağlık Bakanlığı'nın İstanbul Havalimanı'ndaki termal kameralı kontrol noktalarından geçerek ülkeye dönen vatandaşlar, Çin'deki deneyimlerini anlattı.

"Bizim bulunduğumuz sırada şehir hayalet şehir gibiydi"

Planladıkları süreden çok daha erken dönmek zorunda kalan ve karantinaya alınan Hubey eyaleti dışındaki şehirlerden tarifeli uçaklarla gelen vatandaşlardan biri olan Erdal Çevik, ülkede yaşananları dile getirdi. Çevik, “Gaziantep'te yaşıyorum. Şimdi Çin'in Tianjin şehrinden geliyorum. Bizim bulunduğumuz sırada şehir hayalet şehir gibiydi. Yollar boşaldı kimse dışarıya çıkmıyor. Herkes maske takıyor. Metro istasyonlarında büyük bir sessizlik var. Normalde bir ay daha kalacaktık ancak virüs nedeniyle acil dönüş yaptık. Endişelendiğimiz zamanlar oldu. Son bir haftadır sokağa çıkmadık, otelde kaldık” diye konuştu.

"Maskesiz kimse dışarı çıkmıyor"

2 ay önce Çin'deki oğlu ve ailesini ziyaret etmek için Pekin'e giden Afet Gümüşsel de koronavirüsü endişesi yüzünden dışarı çıkmadıklarını söyledi ve virüsün vurduğu ülkedeki deneyimini "İlk zamanlar çok güzeldi, Türk arkadaşlarımızla program yapıp geziyorduk. Fakat şu bir hafta içinde bu olay oldu. Her türlü önlemler alındı. Pekin'e giriş ve çıkışlar kapatılmış. Biz de önlemlerimizi aldık. Market alışverişlerimizi yaptık. Pekin'e 10 senedir gidiyorum ve bu kadar sakin sessiz bir şehir olduğunu görmedim. Pekin'de yaşayanlar da bu alınan önlemlere uyuyor. Maskesiz kimse dışarı çıkmıyor" ifadeleriyle dile getirdi.

"Aslında daha önce dönmek istedim fakat uçaklarda yer yok"

Bir diğer yolcu olan Abdulkadir Değirmeci de "Orada insanlar çok tedirgin, hiç dışarıya çıkmıyorlar. Sokaklar bomboş. Ben de planladığımdan iki gün önce döndüm. Aslında daha önce dönmek istedim fakat uçaklarda yer yok. Bilet değişikliği yapamadım. Ben de bir hafta boyunca otelden çıkamadım" dedi.

"Virüsten sonra 10 bini aşkın maske satışı oldu"

Koronavirüs salgını için en sık alınan önlemlerden biri koruyucu maske kullanımı olarak öne çıkıyor. İstanbul Havalimanı'ndan Çin'e gidecek olan yolcular, havalimanındaki eczanelerden büyük kitleler halinde maske satın alıyor. Eczacılardan biri olan Nurcan Erkul, 2 haftadır yaşanan yoğun maske talebi hakkında “Başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinde yaşayan insanlar maske kullanmaya alışkın. Korona virüsünden sonra Çin'e gidecek olan vatandaşlar eskiden 2-3 maske alırken, şu an ciddi anlamda maske alıyorlar ve kutu kutu almaya başladılar. Bu da satışlara ciddi anlamda yansımaya başladı. Virüsten sonra 10 bini aşkın maske satışı oldu. Bunun yüzde 50'si filtreli maskeler. Kalan yüzde 50 ise 3 katlı maskeler” dedi.

Yorumlar (0)