Koronavirüs durmazsa sert tedbirler yolda! İşte kritik tarih...

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yüzde 60'ı İstanbul’dan Anadolu’ya yayıldı. 31 kente giriş-çıkış yasağının başlama tarihinden itibaren koronavirüsün kuluçka dönemi, 12 Nisan günü bitiyor.  Pandemide gerileme yaşanmaması durumunda büyükşehirlerde sert tedbirler alınacak. Her kentte pazarların kapatılması, farklı izolasyon,  birkaç sektör hariç sokağa çıkma yasağının uygulanması gündeme gelebilir.

GÜNDEM 10.04.2020, 09:16 10.04.2020, 09:18
Koronavirüs durmazsa sert tedbirler yolda! İşte kritik tarih...

Türkiye'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle 96 kişi yaşamını yitirdi. Tespit edilen vaka sayısı ise 42 bin 282 olarak açıklandı. 

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre, hükümette gerçekleştirilen toplantılarda, İstanbul başta olmak üzere 30 büyükşehir ile Zonguldak’a getirilen şehir dışına çıkış yasağının neticeleri ele alındı. Yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yüzde 60’ının Anadolu’ya İstanbul’dan yayıldığı tespit edilirken, küçük illerdeki vaka sayılarında 12 Nisan'ın kritik bir gün olduğu belirtildi. 

Söz konusu toplantılarda, koronavirüsün kuluçka dönemi göz önünde bulundurularak, bu tarihte gerçekleştirilecek analizlerin başta İstanbul olmak üzere konulan şehir dışı yasağının ilk önemli sonuçlarını göstereceği kaydediliyor. 12 Nisan'da Anadolu illerinde görülen vaka sayısı, gerileme olup olmadığını yansıtacak. Uzmanlar, hareketliliğin sonlanması sebebiyle gerileme beklerken, böyle bir sonuç alınmaması halinde başta büyükşehirler olmak üzere yeni tedbirlerin gündeme geleceği ifade ediliyor.

Yeni tedbirler olarak büyükşehirlerde enerji, gıda, sağlık gibi sektörler hariç sokağa çıkışlara yasak getirilmesi, şehir karantinalarının hayata geçirilmesi, her şehre farklı izolasyon uygulanması ve tüm pazar yerlerinin kapatılması değerlendiriliyor. Kamu kurumlarındaki esnek çalışmaya tamamen son verilmesi de ele alınan başlıklar arasında.

Daha basit tedbirler olarak maske kontrolünün yoğunlaştırılması, market girişlerinde zorunlu olarak maske dağıtılması, maskesi olmayanlara ceza kesilmesi, park ve sokaklarda gruplar halinde gezenlere güvenlik güçleri tarafından müdahale edilmesi düşünülüyor. Özellikle hizmet sektöründe çalışan fakat izinli sayılan 20-35 yaş grubunun sık sık dışarı çıktığı ve gruplar halinde organizasyonlar düzenlediği ifade ediliyor.

Koronavirüs teşhisi konan ve evlere gönderilerek kendilerini karantinaya almaları istenenlerin bu kurallara uymadığı tespit edildi. Sağlık Bakanlığının dijital olarak telefonla takip sistemini hayata geçirmesinin ardından bu kurala da uyulmaması halinde farklı tavsiyeleri olanlara var. Bu kişilerin, öğrenci yurtları gibi özel olarak seçilecek alanlarda karantina altına alınması planlanıyor.

Yorumlar (0)