Koronavirüs döneminde tüketici 'Marka nedir?' unuttu mu?

Koronavirüs pandemisinden dolayı evde kalınan uzun dönemde tüketicilerin birçok davranışı gibi alışveriş davranışının da değiştiği ifade edildi. Yapılan çalışmalarda salgının tüketici davranışlarında keskin dönüşümler meydana getireceği kaydedildi.

GÜNDEM 30.09.2020, 22:28
Koronavirüs döneminde tüketici 'Marka nedir?' unuttu mu?

Başkent Üniversitesi'nden İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feride Bahar Işın ve Uludağ Üni. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Hakan Altıntaş, korona salgınının ütketici davranışlarına yansımalarına ölçmek üzere bir araştırma gerçekleştirdi. 

"Salgın tüketici davranışlarını keskin biçimde etkileyecek"

Çeşitli gelir grupları ve eğitim düzeylerinden 867 kişinin katıldığı çevrimiçi araştırmanın sonuçlarını paylaşan Işın, korona salgınından dolayı tüketici davranışlarından keskin dönüşümler meydana geleceğini, özellikle tüketici ve marka davranışlarına ilişkin etkilerin yoğun ve kalıcı olacağını kaydetti.

"Yüzde 71 tüketici, marka olmadan da yaşanır, diyor"

Araştırmanın sonuçlarında marka olmadan da yaşayabileceklerinin farkına vardıklarını ifade eden erkek ve kadınların oranının yüzde 71 olduğunu paylaşan Işın, işletmelerin yeni normal içinde bu gerçeği bilerek  ve büyük resmi görüp de hareket etmeleri grektiğini, tüketicilerin markasız da yaşayabileceğini farkettiği bu dönemde yeni önerilerin gerektiği ifadelerini paylaştı.

"Markalara bütünüyle veda etmeyeceğiz"

Altıntaş ise erkeklerin ve kadınların sadece yüzde 12'lik kısmının markalara yaşamlarında yer vermeye devam etmeyeceklerini ifade ettiklerini söyleyerek, "Bütün kötü senaryolara karşın tüketicilerin yaşamlarında markalar pandemi sonrasında da yer almaya devam edecektir. Markalara veda etmeyeceğiz, özellikle evliler ve kadınlar hala markaların gücüne inanıyor." dedi.

Bekarların evlilere, erkeklerin kadınlara, çocuk sahibi olanların ise olmayanlara göre markalardan daha çok soğuduklarını kaydeden Altıntaş, kadınlara nazaran erkeklerin "markasız hayatının doğruluğunun" daha çok farkına vardığını söyledi.

Yorumlar (0)