Korona vakalarının 4’te 1’i Karadeniz’de: “Sebebi ev ziyaretleri!”

Koronavirüste vakaların yüzde 24,1’lik kısmı Karadeniz’de yer alıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli akademisyenler ise hastanelere başvuran kişilerin virüsü ev ziyaretlerinden kapmış olabileceklerini söylediklerini ifade ediyor.

GÜNDEM 27.02.2021, 10:54 27.02.2021, 11:01
Korona vakalarının 4’te 1’i Karadeniz’de: “Sebebi ev ziyaretleri!”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada 15-21 Şubat verilerine göre ülkemizde 44 bin 294 yeni koronavirüs vakasının tespit edildiği bilgisini paylaşmıştı.

Vakaların yüzde 24’ü Karadeniz’de

Karadeniz’de belirlenen vaka sayısı 10 bin 639 kişi oldu. Türkiye’deki vakaların yüzde 24,1’i yani yaklaşık olarak her 4 vakadan 1 tanesi ise Karadeniz Bölgesi’nde.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde görevli olan akademisyenler vakalardaki artışın ev ziyaretlerinden kaynaklı olabileceğini kaydederek yaşanan artışın devam etmesinin endişeye sebep olduğunun altını çizdi.

OMÜ Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Aksakal Tanyel, yaz aylarına göre vaka sayılarında 2-3 katlık bir artış olduğunu kaydederek, “Ağustos ayına göre Samsun’da 2-3 katı bir vaka var. Kasım ve aralık aylarında olduğu kadar fazla değil tabi. Bildiğimiz üzere mutant virüs çok daha kolay bir şekilde kişiden kişiye bulaşabiliyor.

“Dikkat edilmezse vakalar daha da artabilir”

Eğer dikkat edilmezse vakaların artış göstereceğinden endişe ediyoruz. Yaz aylarını rahat bir şekilde geçirmiştik. Kasım ve aralık ayında çok fazla hastamız oldu ve bu yüzden servis açmak durumunda kaldık.

Ardından ocak ayına geldiğimizde biraz daha rahatlamışken şubatta yeniden poliklinik başvuru sayısı ve yatan hasta sayısında artış görmeye başladık. Hastalarımıza virüsü nereden kapmış olabileceklerine sorduğumuz zaman maalesef çoğunlukla ‘mevlit, doğum günü kutlama’ gibi yerlerden bulaşı alabildiklerini söylediklerini görüyoruz.

“Evlerde temas çok fazla”

İnsanlar sokağa çıkma kısıtlamasını dışarıya çıkmamak olarak görmüş olsalar bile evlerdeki temas çok fazla. Kalabalık ortamlarda da çok fazla bulunabiliyorlar.

Dolayısıyla kalabalık ortamlarda birkaç kişi enfekte olduğunda ardından 5-6 aile bir kişiden enfekte olarak virüsü kapabiliyorlar. Şubatta yakalanan artışın artarak devam etmesinden endişe duyuyorum.” şeklinde konuştu.

“Samsun’da farklı bir mutasyon görülmedi”

Karadeniz Bölgesi’ne özgü bir mutasyonun olmadığını ifade eden OMÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Birinci ise, “Son dönemlerde vaka sayıları dikkate alındığında Samsun’da bir artış olduğunu görüyoruz. Laboratuvara gelen örnek sayıları ve oranlarında da birkaç haftadır artış söz konusu.

Diğer şehirlere göre kıyasladığımız zaman bu artışın özellikle Doğu Karadeniz’de görüldüğünü biliyoruz. Fakat farklı bir neden, bilinen bir şey değil. Samsun’da ülkemizin diğer bölgelerinde görülenden daha da farklı bir mutasyon görülmedi.” dedi.

Yorumlar (0)