Korona tedbirleri: Evine misafir alan komşu şikayet edilebilecek

Yeni koronavirüs sınırlandırmalarıyla evlerde gün, mevlit, taziye ve yılbaşı kutlamaları yasaklanırken, koronavirüs ile savaşta ihbar dönemi de başlamış oldu.

GÜNDEM 02.12.2020, 20:57
Korona tedbirleri: Evine misafir alan komşu şikayet edilebilecek

Yeni koronavirüs sınırlandırmalarıyla evlerde gün, mevlit, taziye ve yılbaşı kutlamaları yasaklanırken, koronavirüs ile savaşta ihbar dönemi de başlamış oldu. Bina yöneticileri ya da bina sakinleri, bir dairede söz konusu türde bir toplanmayı şikayette bulunabilecek. Güvenlik ekipleri bu tür bir durumun yaşanması halinde hem misafire hem de ev sahibine, ayrı ayrı 3 bin 150 TL cezai işlem uygulayacak. 

Koronavirüs vaka sayılarındaki ciddi yükselişin akabinde, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan yeni tedbirlerin uygulamaya konulmasına yönelik illere İçişleri Bakanlığı’nca iki farklı genelge iletildi.

'Yeni Kısıtlama ve Önlemler' adlı genelgede, kış mevsimi sebebiyle kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirilen bu süreçte, evlere misafir alınmasının salgının seyrini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkat çekildi. Böylece; evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi çok sayıda bireyin bir araya geleceği etkinliklere izin verilmeyeceği vurgulandı.

Evlerde misafir yasağının nasıl denetim altına alınacağı ise merak konusu. Muhtarlar, bina yöneticileri veya konut sakinleri, bir dairede söz konusu tarzda bir toplanmayı tespit ettiği anda, güvenlik güçlerine ihbarda bulunabilecek.

İhbar neticesinde söz konusu daireyi denetlemeye gelen kolluk kuvvetleri, önlem kararına zıt bir durum tespit edilmesi halinde, hem misafire hem de ev sahibine, 3 bin 150 TL tutarında cezai işlem uygulayacak.

Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasına bir süre önce getirilen ihbar edebilme özelliği ile iş yerlerine yönelik şikayette bulunabiliyor. Ev içi toplantılara ilişkin önlemlerin denetimi yönünden de bu uygulamadan yararlanılması değerlendiriliyor.



Pınarbaşı Kaymakamlığı uyardı

Ev içi toplanmalara dair yeni önlemlerle ilgili ilk harekete geçen kurum, Kastamonu Pınarbaşı İlçe Kaymakamlığı oldu. Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada, “Aldığımız karar açısından, 1 Aralık’tan itibaren gerçerli olmak üzere, ilçemiz çapında aile, akraba ve ev ziyaretlerini yasaklamış bulunuyoruz. Muhtarlarımız ve güvenlik güçlerimizin tespiti ile duyarlı vatandaşlarımızın şikayetleri neticesinde önlem kararına aykırılık tespit edildiğinde hem misafire hem de ev sahibine ayrı ayrı 3 bin 150 TL tutarında cezai işlem uygulanacağını şimdiden duyurmak istiyoruz” denildi.

Yorumlar (0)