Korona, sigarayı bıraktırıyor! Sigarayı bırakma hattı kilitlendi

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle sigarayı bırakmak isteyen kişiler, Yeşilay Çağrı Merkezi'ne ulaşıyor. Son 15 günde 9 bine yakın çağrı alındığı bildirildi. 

GÜNDEM 15.05.2020, 11:47
Korona, sigarayı bıraktırıyor! Sigarayı bırakma hattı kilitlendi

Yeni tip koronavirüsün (Covid-19), vücuda girdiği andan itibaren hem solunum sistemi hem de akciğerlere tutunarak bağışıklık sistemini zayıflattığı biliniyor. Bu durum zamanla organlara hasar veriyor.

Sigara veya tütün ürünlerini kullanan kişilerin risk grubunda olduğu biliniyor. Yani sigara kullanan kişilerin, yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanma olasılığı 14 kat daha fazla.

Bu nedenle sigara bırakma hattı Yeşilay'ı arayanların sayısında artış yaşandığı fark edildi. Danışma hattına ulaşan kişilerin oranı yüzde 12'den yüzde 82'ye çıktı.

Açıklanan son verilere göre, son 15 günde 8 bin 412 çağrı alındı.

"Her yaş grubundan çağrı almaya başladık"

Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Daha çok erkekler arıyor. Ancak salgın döneminde her yaş grubundan çağrı almaya başladık. 6 Nisan'da başlattığımız 'Sigarayı Bırakmanın Tam Zamanı' kampanyasından sonra bizlere ulaşmaya çalıştılar." ifadelerini kullandı. 

"Yıllardır sigara içenler arayıp yardım istiyorlar"

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle akciğerlerin temiz tutulması gerektiğini aktaran Prof. Dr. Öztürk, şunları söyledi:

"Bunu halkımız anladı. Koronavirüs endişeyi artırınca, yıllardır sigara içenler arayıp yardım istiyorlar. Sigara kullanım düzeyi ile ilgili ön bilgi alıyorlar. Çünkü bu tür bağımlılıklarda düzeyler vardır. Günde 3 tane mi kullanıyorsunuz, 1 paket mi kullanıyorsunuz onun belirlenmesi gerekiyor. Sigara bırakma ile ilgili kişiye özel program hazırlıyoruz. Bırakma günü belirleyelim ve size destek vermeye başlayalım diyoruz."

Yorumlar (0)