Korona aşısı ücretli mi olacak? Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşının Türkiye'de ücretsiz uygulanacağını ve 50 milyon aşı için sözleşme imzalandığını açıkladı.

GÜNDEM 25.11.2020, 21:10
Korona aşısı ücretli mi olacak? Bakan Koca açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının sonrasında basın mensuplarının karşısına geçti.

Korona gündemine ilişkin birçok konuda açıklama yapan Bakan Koca, Çin’in COVID-19 aşısı Sinovac’tan 50 milyon doz almak için sözleşme imzalandığını açıkladı.

Fahrettin Koca, aşının temini ve ücretlendirilmesi hususuna da değindi.

"Aşı ücretsiz dağıtılacak"

Aşı için herhangi ücret alınmayacağını belirten Sağlık Bakanı Koca, "Aşıyı uygularken vatandaşımızdan herhangi bir ücret asla talep etmeyeceğiz. Riskli gruplara ücretsiz yapacağız. Vatandaşımız farklı bir aşıyı almak isterse, onun önünü de üst bir limit koyarak eczanelerde satışına izin vereceğiz." dedi.

"Birçok firma ile iletişim halindeyiz"

Aşı üreten birçok şirketle yakın diyalog içinde olduklarını belirten Bakan Koca, "Erken dönemde vatandaşımızı aşıya eriştirmek noktasında bir gayret içindeyiz. Bu aşıların vatandaşımıza uygun olabilir diye düşündüğümüz aşının etkinlik ve güvenirliliğini oldukça önemsiyoruz. Bu anlamda etkin ve de güvenilir olduğunu bildiğimiz aşıları erken dönemde temin ederek vatandaşımızla buluşturmayı amaçlıyoruz." dedi.

"50 milyon aşı için anlaşma tamam"

Bakan Koca, "İnaktif aşılar var. Bizim bu dönemde Sinovak dediğimiz inaktif aşı ile de diyaloglarımız sürüyor. Bununla ilgili sözleşmeler yapıldı. Aralık-ocak-şubat ayında problem olmazsa yapılan sözleşme ile 50 milyon aşı için imzalar atıldı. Sözleşme tamam. Aralık ayında asgari 10 milyon olmak üzere 20 milyon aşı temin etmeyi hedefliyoruz. Ocak ayında 20 milyonda herhangi bir sorun yok. Anlaşma toplam 50 milyon aşıyı kapsıyor.

Diğer aşı için de aralık ayında 1 milyon, devamında 25 milyona kadar aşının verilebileceği şekilde görüşmelerimiz sürüyor. Rusya ve diğer aşılarla irtibattayız. Burada bizim çok erken dönemde güvenirliliğini, etkinliğini bildiğimiz aşılarla hızla başlamak istiyoruz. Şu an için sözleşmeye bağlanan 50 milyon aşının takvimi başlanabilir diye söyleyebilirim." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)