Korkutan uyarı: "Bölgede 12 aktif fay var, her an deprem olabilir"

Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Van'daki deformasyonu etkileyen 12'yi aşkın fayın bulunduğunu kaydetti. Selçuk, her an depreme karşı hazır durumda olunması gerektiğini dile getirdi.

GÜNDEM 06.12.2021, 22:40 06.12.2021, 22:45
Korkutan uyarı: "Bölgede 12 aktif fay var, her an deprem olabilir"

Son birkaç hafta içinde Van'da meydana gelen depremlere dair açıklamalar yapan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nden Doç. Dr. Selçuk, yeryüzüne yakın noktalarda oluşan depremlerin daha net hissedildiğini belirtti. Selçuk, "Depremlerin kuzeydoğuya doğru ilerlediğini görüyoruz. Dün gece meydana gelen 4,9'luk deprem ise 2011'deki büyük depremin karakteriyle örtüşmüyor. Dünkü deprem merkeze 47 kilometre uzaklıkta olmasına rağmen şiddetli bir şekilde hissedildi. Depremin ardından 10'u aşkın artçı deprem oluştu." dedi. 

“2011'de enerji boşalması oldu"

Kentte 2011 senesindeki depremin, bölgenin belli bir bölümünün enerjisini boşalttığını dile getiren Selçuk, “Bu hususta bir avantajımız var. 2011'de 7,2 şiddetinde bir deprem yaşadık. Bu depremle birlikte bölgenin enerjisi boşaldı. Belli bir süre boyunca bu denli büyük bir deprem beklemiyoruz. Fakat deprem göçlerine baktığımızda kuzeydoğuya doğru ilerlediği görülüyor. Bir sonraki hareketinin hangi yöne olacağını bilemiyoruz." diye konuştu. 

“Hazır olmalıyız"

Bölgede 12'yi aşkın fayın olduğunu ifade eden Selçuk, “Söz konusu fayların ne zaman deprem üreteceğini bilemeyiz. Her an hazırlıklı olmayız." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)