Konya merkezli 38 ilde "miras" operasyonu: Anadolu eserleri kurtarıldı

Konya merkezli 38 ilde düzenlenen “Miras” operasyonunda, tarihi eser kaçakçılığı yaptığı belirlenen 143 şahıs tespit edildi.

GÜNDEM 31.05.2022, 09:34 31.05.2022, 12:33
Konya merkezli 38 ilde "miras" operasyonu: Anadolu eserleri kurtarıldı

Türkiye’den tarihi eserleri Avrupa’ya kaçıranlara ilişkin düzenlenen “Anadolu” operasyonundan sonra “Miras” operasyonuyla da kaçakçılara baskın düzenlendi.

Suç grubu, 1 yıl takip edildi

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı ekipleri, İçişleri Bakanlığı koordinesinde, kaçak kazılar yoluyla elde ettikleri tarihi eserleri yurt dışındaki müzayede evlerine yollayıp satışa çıkarılmasına sebep olarak, haksız kazanç sağlayan suç grubuna ilişkin son yılların en büyük operasyonuna imza attı. 

Konya Seydişehir Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı soruşturmada, bu suç grubu 1 yıl takip edildi. Bu takibin neticesinde KOM ekipleri tarafından 38 ilde, bugün sabah saatlerinde 143 şüphelinin yakalanmasına ilişkin Miras ismi verilen operasyon için harekete geçildi.

4 grup olarak çalışmışlar

KOM ekipleri tarafından gerçekleştirilen titiz takip neticesinde suç grubunun tarihi eser kaçakçılığını yapma yöntemi de ortaya çıkarıldı. 

Bu grubun, hemen hemen Türkiye’nin her bölgesinde; sit alanlarında, köylerde, höyüklerde tarihi eser bulmak hedefiyle yasadışı kazı yapan “kaçak kazıcı” olarak isimlendirilen şahısları kazı yapmaya teşvik ettiği, bölge bölge belirli aralıklarla gezerek kaçak kazıcıların ortaya çıkarttığı tarihi eserleri, suç grubu adına “toplayıcı” olarak isimlendirilen şahıslar tarafından toplandığı ve suç grubunun lideri olarak değerlendirilen ve “pazarlamacı” şeklinde tabir edilen şüpheli tarafından, “kuryeler” aracılığıyla yurtdışındaki müzayedelere gönderilerek satıldığı belirlendi. Satılan bu tarihi eserlerden toplanan suç gelirlerinin de sisteme katkı sunan kişiler arasından paylaştırıldığı tespit edildi.

Kurye ele verdi

Suç grubunda “kurye konumunda yer alan bir TIR şoförü, 1.736 adet tarihi eseri Avusturya yoluyla İngiltere’deki bir müzayedeye kargoyla göndermeye çalışırken yakalandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarınca yapılan incelemeler sonucunda ele geçirilen tarihi eserlerin büyük bir bölümünün Anadolu kökenli Türkiye’ye ait eserler olduğu tespit edildi.

Diğer yandan şüphelilerin banka hesap hareketlerinin incelenmesi sonucunda ABD ve Avrupa’da faaliyet gösteren 6 müzayede evi ve bazı şüpheliler tarafından suç grubunun lideri olarak bilinen ve “pazarlamacı” olarak isimlendirilen şahsa yüklü miktarda dövizle ödeme yapıldığı ve bu paranın suç grubu üyeleri ve bu gruba katkı sağlayan şüpheli şahıslar arasında paylaştırıldığı aktarıldı. 

Ayrıca operasyon kapsamında, Türkiye’den kaçırılan 1 adet Bizans Dönemine ait imparatorluk mührünün, İsviçre’deki bir müzayede evinde 28.000 CHF- İsviçre Frangı ile satışa çıkarıldığının tespit edilmesi sonrasında devreye girilerek mührün satışı engellendi.

Yorumlar (0)