Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Kadir Şeker kararının bozulmasını istedi

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, sevgilisini darbettiğini düşündüğü kişiyi engellemek isterken ölümüne yol açan Kadir Şeker'in, yargılandığı davada 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasıyla ilgili kararın bozulması için istinafa gitti.

GÜNDEM 12.11.2020, 17:45 13.11.2020, 15:34
Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Kadir Şeker kararının bozulmasını istedi

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından açıklanan gerekçeli kararın sonrasında Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın iptali için Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi Başkanlığı'na itiraz dilekçesi sundu. 

Cumhuriyet Başsavcılığı, kamu adına talepte bulundu

Dilekçede karar değerlendirmesi ile ilgili bir Yargıtay kararı örnek gösterildi, Kadir Şeker ile ilgili kararda cezanın belirlenmesi ve kişiselleştirilmesinde hukuka aykırı davranıldığına dikkati çekildi.

İtiraz dilekçesinde, şu ifadeler yer aldı:

"Alkollü Özgür Duran'ın, yanlarına yaklaşan Kadir Şeker'e küfür etmesi, yanlarından ayrıldıktan sonra da maktulün Şeker'e küfür etmeyi sürdürmesi, 'seni bulacağım' dedikten sonra, Şeker'in 'bulamazsın' demesi üzerine, alkollü olan maktul Duran'ın, Şeker'in üzerine giderek yumruk ve tekmeyle şiddet eylemi gerçekleştirmesi, iki eliyle sanık Şeker'in boğazını sıkması, Şeker'in nefes almakta güçlük çektiğini beyan etmesi, bu aşamaya kadar herhangi bir karşılıkta bulunmaması, mahkemece de bunun kabul edilmesi karşısında; sanık Şeker ile maktul Duran'ın, yaşı, vücut yapısı, güç dengesi göz önüne alındığında, olayda TCK 27/2 maddesinin uygulama yeri olmasa da (Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 2007/1988 esas, 2007/865 sayılı kararının içeriğine göre), sanık Kadir Şeker'e yönelik maktul Özgür Duran tarafından işlenen suçların (hakaret, kasten yaralama) özelliği, maktul Duran tarafından sanık Şeker'in boğazının sıkılması sebebiyle, Şeker'in geçirdiği tehlikenin ağırlığı karşısında, ceza adaleti yönünden Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasında, cezanın asgari oranda 12 yıl hapis cezası olarak belirlenmesi gerekirken, asgari haddin üzerinde, 15 yıl hapis cezası olarak belirlenmesi nedeniyle cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesinde hukuka aykırı davranıldığı kanaatine varılmakta, hükmün istinaf incelemesi sonucu bozulmasına karar verilmesi kamu adına talep olunur."

Ne olmuştu?

İddialara göre, üniversiteye hazırlanan Kadir Şeker, 5 Şubat'ta merkez Selçuklu ilçesi Kosova Mahallesi'ndeki parkta duyduğu tartışma sesleri üzerine bir kadının şiddet gördüğünü düşünerek, olaya müdahale etmeye giden genç, bu sırada Özgür Duran'ın sözlü ve fiziki eylemleriyle karşılaşmıştı.

Kadir Şeker'i bir süre kovalayan ve darbeden Özgür Duran, boğuşma esnasında aldığı bıçak darbesiyle yere yığılmış, göğsüne aldığı yara sebebiyle ambulansla Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Duran yaşamını yitirmişti.

Polis ekipleri, olay mahalindeki kan izlerini takip ederek Şeker'i, ikamet ettiği teyzesinin evinde tutuklamıştı.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Şeker hakkında 'haksız tahrik altında kasten öldürme' suçlamasıyla 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talebinde bulunmuştu.

Mahkeme, sanık Şeker'e 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezası uygulamıştı. Heyet, Şeker'in cezasını haksız tahrik sebebiyle 15 yıla, iyi hal indirimiyle de 12 yıl 6 aya kadar düşürmüştü.





Yorumlar (0)