Konut satışları şubat ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun paylaştığı verilere göre Türkiye’de şubat ayındaki konut satışları geçtiğimiz yıla göre yüzde 20,1 arttı. En çok konut satışı gerçekleştirilen il İstanbul olurken İstanbul’u başkent Ankara takip etti. Öte yandan yabancılara yapılan konut satışları da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 54,9 arttı. En çok satış İranlı vatandaşlara yapıldı.

GÜNDEM 15.03.2022, 11:50 16.03.2022, 08:56
Konut satışları şubat ayında geçtiğimiz yıla göre yüzde 20 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu şubat ayındaki konut satışları hakkında istatistikleri açıkladı. Paylaşılan rapora göre şubat ayındaki konut satışları geçtiğimiz yıla oranla yüzde 20,1 arttı. Konut satışları şubat ayında 97 binin üzerine çıktı. Ocak ayındaki konut satışları 88 binin üzerindeydi böylelikle ocak ayına göre de yüzde 10,5’lik bir artış gerçekleşti.

En çok konut İstanbul’da satıldı

En çok konut satışının olduğu il İstanbul oldu. İstanbul’da şubat ayında 18 binin üzerinde konut satışı gerçekleşti. Böylelikle İstanbul Türkiye’deki konut satışlarının neredeyse yüzde 20’sinin gerçekleştiği il oldu. İstanbul’un ardından en çok konut satışı yapılan il ilse 8 bin 464 konutla Ankara oldu. Ankara’yı yüzde 5,7’lik payla İzmir takip etti. Konut satışlarının en az olduğu iller ise Ardahan, Hakkari ve Bayburt oldu. Bayburt’ta toplam 47 konut satılırken bu Hakkari’de 40 Ardahan’da ise 23 oldu.

Yabancılara satış yüzde 54,9 arttı

Açıklanan rakamlara göre yabancılara satılan konut miktarı da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre önemli ölçüde arttı. Şubat ayında yabancılara toplam 4 bin 591 konut satışı gerçekleştirildi. Yabancılara satılan konutların miktarı toplam miktarın yüzde 4,7’sini oluşturuyor. Satışlar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 54,9 arttı. Yabancıların konut almak için en çok tercih ettiği yer ise İstanbul oldu. İstanbul’da yabancılara toplam 1958 konut satışı gerçekleştirildi. İstanbul’un ardından en çok satış yapılan il Antalya olurken Antalya’yı 288 konutla Ankara takip etti. Şubat ayı içinde yabancılara yapılan satışların 711 tanesi İranlı vatandaşlara yapılırken 633 tanesi Iraklı vatandaşlara yapıldı. Irak’ı 509 konutla Rus vatandaşlarına yapılan satışlar takip etti.

Satışların yüzde 70’i ikinci el konutlardan oluşuyor

Şubat ayında gerçekleştirilen ipotekli satışlar ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 35 artarak 20 bine yaklaştı. İpotekli konut satışlarının yüzdesi toplam konutlarının içinde yüzde 20,4 oldu. Diğer konut satışları geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 16,7 artarak 77 binin üzerine çıktı. Satışı ilk kez gerçekleştirilen konutların sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,8 artarak 29 bine yaklaştı. İlk defa yapılan satışların toplam satışlara oranı ise yüzde 29,6 olarak kaydedildi. İkinci el konut satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 68 binin üzerine çıktı. İkinci el satışları toplam satışların yüzde 70,4’ünü oluşturuyor.

Yorumlar (0)