Kolombiya Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye mesajı: Onur duyuyoruz

Türkiye ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulunan Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque, iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık protokolünün önemine vurgu yaparak, “Bu anlaşmayı yürekten alkışlıyorum. Türkiye ile böyle bir iş birliğinden dolayı onur duyuyoruz” dedi. 

GÜNDEM 21.05.2022, 12:59 21.05.2022, 13:03
Kolombiya Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye mesajı: Onur duyuyoruz

Türkiye’nin önemli bir güç olduğunu dile getiren Duque, iki ülke arasında sağlanan anlaşma ile ortak ticaret hacminin 500 milyon doları aşacağını belirtti. Hem Kolombiya hem de Türkiye ekonomisinin bu anlaşma ile büyük kazanımlar elde edeceğini belirten Duque, “İlerleyen yıllarda bunu iki misline çıkarabiliriz. Ortak kazanımlar peşinde olursak, bu durum ülkelerimiz için de bir kazan-kazan modeline dönüşür” şeklinde konuştu. 

“Kolombiya ürünlerini Türkiye pazarında değerlendirmek istiyoruz”

Kolombiya’da Türk yatırımcıları görmekten büyük memnuniyet duyduklarını dile getiren Duque, “Kolombiya’da hem altyapı hem de yenilebilir enerji alanlarında çok sayıda Türk yatırımcı var. Onlarla iş birliğine devam etmeyi çok arzularız. Kendi ülkemizin önde gelen ürünlerini de Türkiye pazarında değerlendirmek istiyoruz. Bu da bizim en çok istediğimiz konulardan birisi” ifadelerini kullandı. 

“İki ülke arasındaki bu yakınlaşma, turizme de yansıyacaktır”

Türk firmalarının Kolombiya’da yatırım yapma konusunda oldukça hevesli olduğunu belirten Duque, “Altyapıdan otoyola kadar pek çok alanda Türk yatırımcıların ülkemize yatırım sağlamak istediğini görüyoruz. Bu da bizi çok mutlu ediyor. İki ülke arasındaki bu yakınlaşma, turizme de yansıyacaktır. Hem ülkemizden Türkiye’ye, hem de Türkiye’den Kolombiya’ya daha fazla turist akışı görebiliriz. Bu konuda bağlantı hatlarını daha da arttırmak isteriz” dedi. 

“Kendi şirketlerimizden Türkiye’ye gelmelerini ve potansiyel ortaklarını bulmalarını istiyoruz”

Türk yatırımcıların Kolombiya’da yerel ortaklık bulmak için çalışmalar yürüttüğünü belirten Duque, “Bu durum hem ülkemizin hem de Türkiye’nin kazanmasını sağlar. Biz de kendi şirketlerimizden Türkiye’ye gelmelerini ve potansiyel ortaklarını bulmalarını istiyoruz. Bu konuda her iki tarafta da ciddi bir ivme görüyorum” ifadelerini kullandı.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok önemli bir stratejik ortaklık sözleşmesi imzaladık”

Türkiye ve Kolombiya’nın önünde çok önemli 5 yıllık bir süreç olduğunu vurgulayan Duque, “Bu 5 yıllık süreçte mutlaka ticari bağlantılarımızı kuvvetlendirmeli ve daha yüksek hedeflere doğru birlikte yürümeliyiz. Bu hem benim ülkem için hem de Türkiye için çok büyük kazanımlar sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile çok önemli bir stratejik ortaklık sözleşmesi imzaladık. Bu anlaşmayı yürekten alkışlıyorum. Türkiye ile böyle bir iş birliğinden dolayı onur duyuyoruz” şeklinde konuştu. 

“Müzakere sürecine kaldığımız yerden yeniden başlamalıyız diye düşünüyorum”

İki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşmasına ilişkin de görüşlerini paylaşan Duque, “Daha önce de Kolombiya ve Türkiye arasında bu konuda çeşitli müzakereler yapıldı. O müzakere sürecine kaldığımız yerden yeniden başlamalıyız diye düşünüyorum. Ama öncesinde atılması gereken 2 önemli adım bulunuyor. Bunlardan birincisi yatırım. Bir diğeri ise çifte vergilendirmeyi bir kenara bırakmak.  Kısmı ticaret anlaşması da ele alınabilir. Eğer bu süreci başarıyla geçersek sonrasında bunu biraz daha genişletebiliriz” dedi. 

“Enflasyon rakamları, ülkeler arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerini de yıpratabilir”

Dünyada hızla artan enflasyon oranlarının her ülkeyi zora soktuğunu aktaran Duque, “Enflasyon rakamları, ülkeler arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakerelerini de yıpratabilir. Şuan kazan-kazan modelleri üzerine kafa yormak ve gelecekte ne gibi adımlar atılabileceği üzerine fikir paylaşımında bulunmak daha iyi” şeklinde konuştu. 

Kolombiya geçen sene yüzde 10,6 büyüdü

Kolombiya’nın geçen sene yüzde 10,6 oranında büyüdüğünü hatırlatan Duque, “Pandemi ve yüksek enflasyonun hâkim olduğu bir dünyada böylesine bir büyüme rakamı hepimiz için çok önemliydi. Bu aynı zamanda Kolombiya tarihinin en yüksek büyüme oranıdır. Bu senenin ilk aylık bölümünde büyüme oranımız yüzde 8,5 olarak belirlendi. Halkımıza daha iyi şartlar altında yaşama ve çalışma koşulları sağlayabilmek için var gücümüzle mücadeleye etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘Börü’ dizisini izlediğini açıkladı

Açıklamalarının son bölümünde ‘Börü’ dizisinden bahseden Kolombiya Cumhurbaşkanı Duque, “Börü dizisini birkaç kez izleme şansım oldu. Türk Özel Kuvvetleri’ni anlatıyordu. Çok beğendiğim bir yapımdı. Ülkemizde de Börü dizisini izleyen birçok insan olduğunu söyleyebilirim. Umarım ileride Türkler ve Kolombiyalılardan meydana gelen ortak diziler ve filmler görürüz. Böyle bir proje sanıyorum ki iki ülke halklarını da oldukça heyecanlandırır” dedi. 

Yorumlar (0)