"Koca Yusuf" Çin'den yola çıktı: Dönüyorlar!

Çin'in Vuhan kentinde bulunan Türk vatandaşları, askerî kargo uçağı "Koca Yusuf" ile tahliye edildi. 42 Türk vatandaşının bulunduğu uçağın, bugün saat 22.00 sularında Türkiye'de olacağı tahmin ediliyor. 6 kişinin kendi rızasıyla Vuhan kentinden ayrılmadığı belirtilirken, tahliye edilenler ile uçakta bulunan görevliler 14 gün boyunca Ankara'da Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karantina altında tutulacak.

GÜNDEM 01.02.2020, 09:31 01.02.2020, 16:58

Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılan koronavirüs, tüm dünyayı alarm durumuna geçirdi.

Kentte bulunan Türk vatandaşlarının tahliye edildiği bildirildi. 

Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait dev askeri kargo uçağı "Koca Yusuf", Türk vatandaşları ile birlikte 3 Arnavutluk, 6 Azerbaycan, 3 Gürcistan ve 1 Bulgaristan vatandaşını Türkiye'ye getirmek amacıyla dün öğle saatlerinde Ankara'dan hareket etmiş ve Türkiye saati ile gece saat 01.00 sularında Vuhan kentine varmıştı. 

Türk vatandaşları, birçok aşamadan geçerek tahliye edildi. Vatandaşlar, en son Türkiye'den giden sağlık ekipleri tarafından yapılan kontrollerin ardından uçağa alındı. 

Türk vatandaşları ile birlikte toplam tahliye edilecek kişi sayısı 48 olarak duyurulmuştu fakat uçakta 42 kişinin bulunduğu ifade edildi. 

Koca: 6 kişi vazgeçti!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bunun nedenini Twitter hesabından duyurdu. Bakan Koca, yaptığı paylaşımda, "Tahliye uçağımız Vuhan'dan havalandı. Yolu açık olsun. 6 kişinin Türkiye'ye dönmekten kendi rızasıyla vazgeçmesiyle toplamda 42 yolcu uçağa alındı. Sağlık kontrolünde hiçbir yolcuda hastalık belirtisine rastlanmadı." ifadelerini kullandı.

MSB: Uçağımız dönüş için Vuhan'dan havalandı

Dev kargo uçağı "Koca Yusuf", tahliye işlemini gerçekleştirdikten sonra TSİ 06.55 sularından Vuhan kentinden havalandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), söz konusu gelişmeyi "Türk ve dost ülke vatandaşlarını Sağlık Bakanlığı personelinin gözetiminde güvenli şekilde teslim alan uçağımız dönüş için Çin'in Vuhan kentinden havalandı." açıklaması ile paylaştı. 

Askerî kargo uçağı, karantina elbiseleri giydirilen 42 kişiyi tahliye etti. Uçak, yakıt ikmali için Moğalistan'ın başkenti Ulanbatur'a uğradı, ardından Ankara istikametine doğru havalandı.

Karantina süresi 14 gün olacak

Uçağın saat 22.00 sularında Türkiye'de olacağı tahmin ediliyor.

Vuhan kentinden tahliye edilen kişiler ve bu işlemde görevli sağlık personeli, koronavirüsün kuluçka süresinin 14 gün olması sebebiyle bu süre içerisinde Ankara'da karantina altına alınacak.

Kalacakları hastane belli oldu!

Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yeniden kullanıma açılarak 42 kişi için özel olarak hazırlandı.

Uçak ile içindeki malzemeler arındırılacak

Çin'in Vuhan kentinden 42 kişiyi getirecek olan dev kargo uçağı "Koca Yusuf" ile içindeki malzemeler, Ankara'nın Etimesgut ilçesinde Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) uzmanları tarafından arındırılacak.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) tarafından yapılan açıklamada, "Vuhan/Çin’den havalanarak Ankara’ya intikali süren uçağımız ve içerisindeki malzemeler, Etimesgut'ta  Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın KBRN uzmanlarınca arındırma işlemine tabi tutulacak.  Bu kapsamda gerekli hazırlıklara başlandı." ifadeleri kullanıldı. 

Yorumlar (0)