Koca'dan su sıkıntısı ve salgın hastalık iddialarına yanıt

Hatay'da salgın hastalık ve su sıkıntısı iddialarının ardından Kabine Toplantısı ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Koca, salgın riskinin bulunmadığını vurgulayarak şebeke suyunun günlük ihtiyaçlar için kullanılabileceğinin altını çizdi.

GÜNDEM 07.03.2023, 13:19 08.03.2023, 09:01
Koca'dan su sıkıntısı ve salgın hastalık iddialarına yanıt

Türkiye 6 Şubat tarihinde karşılaştığı deprem afetinin sonrasında 1 ayı geride bıraktı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabine toplandı.

Üstyapı ve altyapı çalışmalarını karşılayacak Afet Yeniden İmar Fonu da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu.

Gerçekleşen Kabine toplantısının ardından Bakan Koca gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Hatay'da salgın hastalık ve su sıkıntısı iddialarının sorulmasının ardından Koca, su için şebeke suyunda bir sorun bulunmadığını ve özellikle yıkımın çok fazla olduğu Defne ve Antakya'ya kısmen, diğer bölgelereyse yaygın bir şekilde şebeke suyunun verildiğini kaydetti.

"Şebeke suyunun genel maksatlı kullanımına ilişkin bir sorun bulunmuyor"

Suyun mikrobiyolojik ve bakiye klor analizlerinin sıklıkla yapıldığının altını çizen Koca, şunları söyledi:

"Şu anda bir sorun bulunmuyor. Fakat Hatay'da şebeke suyunun bu dönemde içme suyu şeklinde kullanılmaması yönünde uyarılarda bulunuyoruz.

Suyun içmeye elverişli olduğu hususunu bütün olarak tespit etmeden "içilebilir" olduğunu söyleyemeyiz. Olası bir salgın için en büyük risk içme suyu olarak ele alınıyor. Genel amaçlı şebeke suyunun kullanılması hususunda bir sorun bulunmuyor.

Temizlik maksadıyla kullanılabilir. AFAD'ın tüm bölgelere ambalajlı bir şekilde kullanılabilir içme suyu temin etmeye çalıştığını görüyoruz. Yani su için bir sorun olmadığını söyleyebilmek mümkün. Komisyonumuzun bölgede yaptığı incelemeler neticesinde şu anda salgına dair durumun söz konusu olmadığını ancak tedbir almanın çok önemli olduğunu tekrar ifade edebiliriz.

"122 bin sağlık personeli görevinin başında"

Deprem bölgelerinde sağlık hizmetlerine dair bilgi paylaşan Koca, gezici sağlık ekiplerinin yaygın bir şekilde tetkik ve muayenelerinin gerçekleştirildiğini ve yerinde muayene edilmiş olan hasta sayısının 300 bine yaklaştığını kaydetti.

Koca şunları söyledi:

"Bölgede 17 binin üzerinde hekim ve 122 bin sağlık personeli görev başında. Yaklaşık 3 milyon birinci basamak sağlık hizmeti vermiş durumdayız.

Sahra hastanelerimiz, hastanelerimiz, toplu yaşam alanlarındaki birinci basamak sağlık hizmetlerimiz ve mobil sağlık hizmetlerimiz aksamadan sürüyor.

42 bin 500 kadro alımının iptali yapılmayacak

Sağlık Bakanlığı'nca alınması kararlaştırılan ikinci 42 bin 500 kadronun iptalinin yapılıp yapılmayacağına dair soruyaysa Koca, "İptal, kesinlikle söz konusu değil. Fakat yeni durumu dikkate alıp planlamaya ilişkin değişiklikler gerçekleştiriyoruz. En kısa sürede ilan edeceğiz." cevabını verdi.

Yorumlar (0)