Kobani davası ertelendi

6-8 Ekim 2014'te gerçekleştirilen eylemlere dair, aralarında PKK terör örgütünün sözde üst düzey yöneticilerinin yanı sıra eski HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da bulunduğu 108 sanığın yargılandığı davanın ilk celsesi son buldu.

GÜNDEM 26.04.2021, 22:18 27.04.2021, 14:05
Kobani davası ertelendi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'nde bulunan salonda görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan bazıları bulundukları cezaevlerinden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığı ile katıldı, diğer sanıklar ise salonda hazır bulundu.

Duruşmanın öğleden sonraki kısmında sanık avukatları söz isteyerek, müvekkilleri hakkında daha evvel benzer suçlamalarla açılmış davalar bulunduğunu dile getirdi ve dosyalarının ayrılmasını talep etti.

Sanık avukatlarından reddihakim talebi

Sanıklar Yüksekdağ ve Demirtaş'ın avukatları iddianamenin özeti okunmadan evvel müvekkillerinin istekleri olacağını, bu isteklerinin dinlenilmesi gerektiğini belirtti. Usule dair itirazlarda bulunan avukatlar, müvekkillerinin reddihakim isteğinde bulunmak için söz talep ettiklerini kaydetti.

Mahkeme Başkanı Bahtiyar Çolak, bahse konu taleplerin Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 8. ve devamı maddeleri tarafından usule uygun olmadığından dolayı reddine karar verildiğini açıkladı.


(Fiğen Yüksekdağ)

Duruşmada protesto

Duruşmada iddianamenin özetinin okunması adımına geçildi. Bu esnada salonda yer alan sanık avukatları ve izleyici sırasında bulunan HDP vekilleri zılgıt, alkış ve masalara vurarak açıklanan kararları protesto etti. Protestonun ardından sanık avukatları, salonu terk etti.

İddianamenin okunmasına devam edildiği esnada sanıklardan bazıları, avukatların salonda olmaması sebebi ile savunma haklarının sınırlandığı yönünde itirazda bulundu. Mahkeme başkanı Çolak, "Masaya vurarak sanık savunulmaz. Duruşma düzenini hiç kimse bozamaz." yanıtını verdi.


(Sebahat Tuncel)

3 Mayıs'a ertelendi

İddianamenin özetlenmesinin akabinde tutuklu sanıklar Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile bazı sanık avukatlarının reddihakim isteğinde bulundukları belirtildi.

Mahkeme, sanıkların reddihakim isteklerini yazılı olarak sunması yönünde karar verdi. Sanık avukatlarının benzer taleplerini ise kabul etmeyen mahkeme, bu karara karşı itiraz yolu bulunması sebebi ile savunmaların alınmasına başlanamayacağını açıkladı ve davayı 3 Mayıs 2021 tarihine erteledi.

Yorumlar (0)