KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan "iki toplumlu federasyon" yorumu

Kıbrıs'taki sorunun yalnızca "iki eşit ve egemen devletli çözüm" ile aşılabileceğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Bizi aynı devletin içinde yaşatacak mekanizmalar yok. Onlar Türkçe bilmiyor, ben de Rumca bilmiyorum. Her şeyimiz çok farklı. Uluslararası toplum, bizi 60 yıl öncesine döndürmek istiyor." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 20.03.2023, 11:44 Hakan Öksüz
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan "iki toplumlu federasyon" yorumu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC'nin 40'ıncı kuruluş yıl dönümü kutlamaları öncesi Cumhurbaşkanlığı ofisinde son duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Bütün dünyanın KKTC'yi tanıması gerektiğine vurgu yapan Tatar, "Kıbrıs'taki sorun, uzlaşıyla çözülmeye muhtaç. İki eşit ve egemen devletli çözüm şart. KKTC olarak sorunun çözümü için görüşülmesi gereken taraflardan biriyiz." dedi.

"Onlar Türkçe bilmiyor, ben de Rumca bilmiyorum"

Uluslararası toplumun "birleşme" çağrılarının gerçeklikten kopuk olduğunun altını çizen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Rumlar ile bizi aynı devletin içinde özgür ve eşit şekilde yaşatacak mekanizmalar yok. Buranın kendine özgü gerçekleri var. 60 yıldır oturmuş bir sistem mevcut. Onlar Türkçe bilmiyor, ben de Rumca bilmiyorum. KKTC'de ve Rum Kesimi'nde iş dünyası çok farklı. İki toplumlu federasyon mümkün değil. Bu önerileri sorunun çözümüne yardımcı olmuyor." ifadelerini kullandı.

"Bizi 1960'lara döndürmeyi çözüm olarak sunamazsınız"

1964 yılında BM Güvenlik Konseyi tarafından alınan karara göre "iki toplumlu federasyon" modelini savunan uluslararası toplumun bu ısrarının anlamsız olduğuna işaret eden Tatar, "Türk Federe Devleti süreci, 60 yıl önce bu odada başladı. 60 yıl sonra geliyorsunuz ve '1960'lara dönme' vaadinde bulunuyorsunuz. Böyle bir anlayışla sorunun üstesinden gelmemiz mümkün değil." diye konuştu.

"Uzlaşma olursa Türkiye'den gelen suyu paylaşırız"

Şimdiye kadar yapılan görüşmelerde KKTC olarak hep yapıcı bir tavırla masaya oturduklarından söz eden Ersin Tatar, "Eşit iki devletli çözüm, Güney Kıbrıs tarafından kabul edilmeli. Denizlerdeki hidrokarbon araştırması yapmak ve Türkiye üzerinden gelecek elektrik kablosu üzerinden Avrupa'nın enterkonnekte sistemine bağlanmak, iki taraf için de karlı olacak. Uzlaşma olursa Türkiye'den KKTC'ye gelen su da Güney Kıbrıs ile paylaşılacak. Küresel ısınma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Bu su desteği, Kıbrıs Adası'nın tamamı için yararlı olacaktır." dedi.

Yorumlar (0)