Kızıldeniz'in 'istilacı' aslan balığı Ege'de de yayılıyor

İklim değişikliği ve küresel ısınmanın sonucu olarak denizlerde yaşanan değişim gün be gün daha da belirginleşiyor. Kızıldeniz’in istilacı türlerinden biri olarak bilinen aslan balığının Ege Denizi’nde sıklıkla görülmeye başlanması endişeleri artırdı. Bu sakıncalı türün yakın zamanda Edremit bölgesine de geleceği tahmin ediliyor.

GÜNDEM 25.10.2021, 12:49 25.10.2021, 13:00
Kızıldeniz'in 'istilacı' aslan balığı Ege'de de yayılıyor

 Kızıldeniz ile birlikte Büyük Okyanus ve Hint Okyanusu’nun batı kısımlarında da varlığını sürdüren aslan balığı Süveyş kanalı üzerinden Akdeniz tarafına 1990’lı yıllarda gelmeye başladı. İklim değişikliklerinden dolayı 2012 yılından bu yana kısa sürede İzmir bölgesine kadar yayıldı.

Özellikle Karaburun bölgesinde sıkça görülmeye başlayan aslan balığının yolculuğunu uzmanlar da yakinen takip ediyor.

 Karaburun’da dalış merkezi eğitmenliği yapan Hamdullah Aras, bölgede uzun yıllardır profesyonel dalışlar gerçekleştirdiğini ve diğer dalgıçlarla birlikte bu balık türünü son yıllarda daha sık gördüklerini belirtti. Bu balıklara dokunulmadığı sürece olumsuz bir etkisi olmadığını, bir dönem su altı fotoğrafçılarının dikkatini çektiği ancak son aylarda sıkça görülmeleri nedeniyle böyle bir talep olmadığından bahsetti.

İlerleyişleri endişe ile takip ediliyor

 Adnan Menderes Üniversitesi’nde görev yapmak olan Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Bilecenoğlu ise, bu balık Akdeniz’de ilk olarak 1991’de raporlansa da, özellikle 2012’de Lübnan’dan görülmesinden sonra hızla yayılarak 2014 yılından İskenderun Körfezi’nde, 2018 yılından itibaren de İzmir kıyılarında görüldüklerini ifade etti.

Bu balığın sıcaklık ve tuzluluk gibi dayanabildiğini ve Akdeniz’in en istilacı olarak tanımlanan türlerinden biri olarak kabul edildiğini ifade ederek, balığın Ege Denizi’ndeki ilerleyişini büyük endişe ile takip ettiklerini vurguladı.  

Ayrıca Süveş Kanalı açık kaldığı sürece başka canlıların da bu yolla Ege’ye gelmesinin mümkün olabileceğine dikkat çekti.

 Aslan balığını ‘çok fırsatçı’ ve ‘çok obur’ bir tür olarak tanımlayan Bilecenoğlu şunları da söyledi: “Bu balığı tehlikeli bir tür yapan neden hem çok obur olması, hem de dikenlerinin zehirli olmasıdır. Bu balıkların midesine yönelik ciddi çalışmalar var. Hangi balıklarla beslendiğini görebileceğiz. Ancak bizim en büyük korkularımızdan biri kıyı balıklarını çok obur bir şekilde yiyor olması.”

Lagos ve orfozların fazla olmaması bu tütün çoğalmasını tetikliyor

Ege Üniversite’nin öğretim üyelerinden Üyesi Prof. Dr. Okan Akyol da yaptığı açıklamada; bu balığın İzmir’de görüldükten 7 ay kadar sonra Karaburun’a ulaşmayı başardığını, önümüzdeki yıl ise Edremit Körfezi ve Çandarlı taraflarında görmeyi beklediklerini ifade etti.  

Akyol, bu balık türünü tüketen lagos ve orfoz balıklarının artık fazla olmaması nedeniyle yayılımının hızlı olduğunu belirtti.

Akyol, "Aslan balığının en büyük tüketicisi orfoz ve lagos balıkları. Ancak son yıllarda denizlerimizde orfoz ve lagos azaldı. Avlanması yasak ama bir şekilde bunu avlıyorlar maalesef. Bu da aslan balığının daha da yayılmasına sebep oluyor." dedi.

Yorumlar (0)