Kıyı illerinde deniz çöplerine son!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, deniz çöpleriyle etkin mücadele edilebilmesi için genelge hazırladı. Genelge, denize kıyısı olan illerin valiliklerine gönderildi.

GÜNDEM 10.06.2019, 14:46 10.06.2019, 15:02
Kıyı illerinde deniz çöplerine son!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Deniz Çöpleri İl Eylem Planlarının Hazırlanması ve Uygulanması Genelgesi"ni denize kıyısı olan 28 ilin valiliklerine gönderdi. Genelgede deniz çöplerinin, alınan tüm tedbirlere rağmen gitgide büyüyen bir problem olarak dünyayı tehdit ettiği ifade edildi.

Genelgeye göre, atıkların kıyılara ve denizlere ulaşmasının önlenmesinde mevzuat uyarınca görevi bulunan kurum ve kuruluşların yürüttüğü çalışmalara bütünleşik yaklaşım getirilecek, uygulamalarda birliktelik sağlanacak ve çalışmalar düzenli ve sürekli yapılıp takip edilecek.

Deniz çöpleriyle etkin mücadele edilebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlarla bölgesel ve ulusal düzeyde eş güdüm halinde faaliyetler de planlandı. Bu faaliyetler arasında, deniz çöplerinin bölgeye özel tedbirler alınarak önlenmesi, mevcut deniz çöplerinin temizlenmesine yönelik entegre ve planlı çalışmalar uygulanması, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının ulusal düzeyde yaygın hale getirilmesi yer aldı.

Sıfır Atık Mavi Hareketi'ne destek sağlanacak 

Genelgenin yürürlüğe girmesiyle denize kıyısı bulunan tüm illerde, valilerin sorumluluğunda 'deniz çöpleri il eylem planları' faaliyete geçecek. 

Kıyı illeri için il müdürlükleri tarafından hazırlanacak 5 yıllık eylem planları, mahalli çevre kurulları tarafından onaylanacak. Bakanlık, bu kapsamdaki çalışmaları yıllık raporlamalarla takip edecek. 

Eylem planlarında aksama yaşanması durumunda valilerin sorumluluğunda telafi eylemleri planlanarak yerine getirilecek.

Ayrıca yayımlanan bu genelgeyle bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ve deniz çöplerine yönelik halkın bilinçlendirilmesi çalışmalarını içeren "Sıfır Atık Mavi Hareketi"ne destek sağlanacak. 

Yorumlar (0)