Kırım Tatarları, yorgunluğunu Türk topraklarında attı

Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı başlatılan savaşın 6’ncı gününde Türkiye Dışişleri Bakanlığı tahliye sürecini devam ettiriyor. Hava, kara ve deniz araçlarıyla gerçekleştirilen tahliyede Türkler ve tahliye edilmek isteyen yabancı vatandaşlar Edirne sınırına getiriliyor. Gün içinde yüzlerce kişi Anadolu’ya ulaşırken bu sabah saatlerinde Türk topraklarına ulaşan ekip, Türklerin soy kardeşi olan Kırım Tatarları oldu. Tatar Türkleri, Anadolu’nun bağrından kopan sıcacık tarhana çorbasıyla karşılandı.

GÜNDEM 01.03.2022, 11:19 01.03.2022, 12:19
Kırım Tatarları, yorgunluğunu Türk topraklarında attı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının savaşa dönüşmesinin ardından ülkede kalanlar, tahliye ediliyor. Bugün, Türkiye’nin başlattığı tahliye sürecinin 4’üncü günü. Yüzlerce Türk aile, öğrenci ve iş insanı kara, hava ve deniz yolu ile Türkiye’ye getirildi. Bu sabah itibarıyla Türk sınırına ulaşanlar ise Kırım Tatar Türkleri idi. 45 kişilik Türk kafilesi, bu sabah 10.00 sularında Kapıkule Sınır Kapısı’na ulaştı. Edirne’ye giriş yapan Türkleri Edirne Vali yardımcısı Ali Uysal ve İl Göç İdaresi Müdürü Musa Aşılıoğlu başta olmak üzere pek çok yetkili karşıladı.



Türkler, kardeşlerine yardım eli uzattı

Pasaport işlemleri sırasında ısınan ve yorgunluklarını gideren Kırım Tatar Türkleri, Türk Kızılayı ve Edirneli vakıflar tarafından ağırlandı. Tarhana çorbası, çay, kahve gibi sıcak içecekler dağıtılırken aynı zamanda yiyecek ikramlarında da bulunuldu. 



“Eşlerimiz cephede savaşıyorlar”

Edirne’ye ulaşan kafileden Suzan Mambiyetava, basın mensuplarına şunları aktardı: “Kiev’de birçok patlama yaşandı. Biz, patlamalar başlar başlamaz şehirden ayrıldık. Eşim ve çocuklarımla birlikte Lviv’e geçerken bombaların atıldığını gördüm. Türkiye’nin desteğiyle güvenli yerlere gittik. Ülkeden kadınlar ve çocuklar çıkartıldı. Bizi sınırlara bıraktılar. Sınırda bizleri Türkiye Büyükelçiliği, Konsolosluk ve Diyanet Vakfı görevlileri karşıladı. Yiyecek ve içecek ikramlarında bulundular. Ardından araçlara binerek Türkiye’ye geldik. Eşlerimiz Ukrayna’da kaldı hepsi cephede savaşıyorlar. Eşlerimiz özellikle kadın ve çocukları bombaların vurduğu yerlerden çıkartıp sınıra ulaştırmaya çalışıyor.”



“Hastanede çocukları öldürdüler”

Hanife Kurtseyit isimli Kırım Tatar Türkü ise yaşanılanları şöyle dile getirdi: “Benim eşim de Ukrayna’da cephede savaşıyor. Savaşın beşinci gününde bombalar sebebiyle hiç uyumadık. Aslında Ukrayna’da kalmak istedik ama çocuklarımız için ayrılmak zorundaydık. Ukrayna halkı barışçıl ve sakin bir halk ve ülkelerini çok seviyorlar. Rusların nasıl savaş açtığını herkes görüyor. Hastaneleri bombaladılar, oradaki çocukları öldürdüler. Türkiye hep bizim yanımızdaydı. Sürgünden kaçarken de şimdi işgalden kaçarken de yanımızdalardı. Bize en yakın olan ülke hep Türkiye idi.”

Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal ise Kırım Tatar Türkleri için özel odaların tahsis edildiğini ve yakın zamanda yeni bir kafilenin geleceğini dile getirdi.

Yorumlar (0)