Kırgızistan'dan Türkiye'ye nota

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı, MİT operasyonuyla ülkemize getirilen, FETÖ'nün Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı'nın iadesi için Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan'a nota verdi.

GÜNDEM 06.07.2021, 18:13
Kırgızistan'dan Türkiye'ye nota

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, FETÖ'nün Orta Asya sorumlusu Orhan İnandı'nın yakalandığını dile getirmişti.

Türkiye'ye nota

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen açıklamaya göre Büyükelçi Doğan, Kırgızistan Devlet Başkanı Sadır Caparov'un talimatı doğrultusunda bakanlığa davet edildi.

Kırgız tarafının Büyükelçi Doğan'a uluslararası hukukun temel norm ve ilkelerini ihlal eden bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğunun ifade edildiğini aktaran bakanlık, ülkemize İnandı'yı iade etme, İnandı'ya yönelik olarak küçük düşürücü ve şiddet içeren eylemlerde bulunmama çağrısı yaptı. 

Doğan'dan yanıt

Söz konusu açıklamaya göre Büyükelçi Doğan, İnandı'nın Türk vatandaşı olduğunu ve sadece Türk vatandaşı kabul edildiğini vurgulayarak Türk tarafının bahse konu operasyonun Kırgız topraklarında yapıldığına ilişkin bir beyanda bulunmadığına işaret etti.

Bakanlık, Bişkek'in İnandı'nın dönmesi, uluslararası hukuk ve Kırgızistan anayasası normları uyarınca Kırgızistan vatandaşı olarak tüm hak ve meşru çıkarlarının korunmasının tesisi için gereken her türlü gayreti göstereceğini ekledi.

2017 yılına kadar FETÖ'nün Kırgızistan sorumlusuydu

1995'te Kırgızistan'a yerleşen Orhan İnandı, 2010'da Kırgızistan vatandaşlığına geçti. İnandı, 2017'ye dek FETÖ'nün Kırgızistan sorumlusu olarak görev aldı. 

Yorumlar (0)