Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi yakında açılıyor

Kırgızistan Bişkek’te inşa edilen Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi yakında hizmete açılacak.  

GÜNDEM 06.07.2021, 11:34 07.07.2021, 10:09
Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi yakında açılıyor

Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilen modern Kırgız-Türk Dostluk Hastanesi’nin açılışı yakında yapılacak. Kırgızistan Sağlık ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada Bakan Alımkadır Beyşenaliyev’in, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan ile Türkiye Sağlık Bakanlığı temsilcileri ile bir araya geldiği aktarıldı.

Tarafların yaptığı görüşmede hastanenin ortak yönetimi, personel istihdamı ve personel eğitimi konuşulduğu; Büyükelçi Doğan’ın, hastanenin faaliyetine yakında başlayacağını ve resmi açılış töreninin de Türkiye ve Kırgızistan cumhurbaşkanları tarafından gerçekleştirileceğini belirtti. 

Kırgız yetkililerinden TİKA ve Türkiye Sağlık Bakanlığı’na teşekkür  

Bakan Beyşenaliyev, toplantı sırasında Türkiye Sağlık Bakanlığı ve TİKA’ya teşekkürlerini iletti. Oldukça modern bir hastane yapıldığını ve faaliyetin başlaması için daha fazla çalışma yürütecek çalışma grubu oluşturulduğunu belirtti.  



Kırgızistan vatandaşları Türkiye’de tıp eğitimi alabilecek 

TBMM, 10 Şubat 2021 tarihinde Türkiye ve Kırgızistan arasında Bişkek Kırgız-Türk Dostluk Devlet Hastanesi’nin açılması, iki ülke tarafından ortak işletilmesi ve sonrasında devredilmesi ile Kırgızistan vatandaşlarının Türkiye’de tıp ve tıpta uzmanlık eğitimi alabilmesine dair anlaşmayı onaylamıştı. 10 Şubat’ta onaylanan anlaşma, 20 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalandı. 

Hastanenin inşası 2016’da başladı 

Türkiye tarafından finanse edilen Modern hastanenin inşası Haziran 2016’da TİKA tarafından başladı ve Kasım 2017’de tamamlandı. 12 bin metrekare kapalı alanda hizmet vermeye hazırlanan hastanede kardiyoloji, genel cerrahi, kardiyovasküler cerrahi, göğüs hastalıkları, reanimasyon ve anestezi, gastroenteroloji ve girişimsel radyoloji alanlarında hizmet ve tedavi verilecek. 

Modern teknoloji ile donanmış hastanenin yoğun bakım kapasitesi 21 yataklı ve hastane genelinde de toplamda 51 yataklı odalar bulunuyor. Kırgızistan ve Türkiye, 2020 senesinde Coovid-19 vakalarını tedavi etmek amacıyla hastaneyi bir süreliğine açmıştı. 

Yorumlar (0)