Kinder'den sonra Oreo'da da salmonella şüphesi: Salmonella nedir, nasıl bulaşır?

Atıştırmalıkları ile bilinen aynı zamanda da Oreo, Mikado ve Pepito'nun üreticisi olan ABD merkezli Mondelez'in, ürettiği ürünlerinde salmonella bakterisi bulunması ihtimali üzerine şirketin 3 üretim sahasında faaliyetlerini sonlandırdığı açıklandı.

GÜNDEM 28.08.2022, 16:48
Kinder'den sonra Oreo'da da salmonella şüphesi: Salmonella nedir, nasıl bulaşır?

Basında yer alan habere göre, İsviçre merkezli çikolata ve kakao üreticisi olan Barry Callebaut, Mondelez'i ürettiği ürünlerde salmonella bakterisi bulunması ihtimalinin olduğu konusunda uyardı.

Oreo’nun üretim yeri kapatıldı!

Konuya ilişkin yayınlanan haberde, Ferrero'nun Kinder ürünleri ile patlak veren salmonella bakterisi skandalının bir benzerini yaşamamak adına Mondelez şirketinin, halihazırda Oreo bisküvilerinin de üretildiği toplam 3 büyük üretim sahasında bulunan bazı birimleri kısmen bazılarını ise tamamen kapattığı duyuruldu.

Şirket, temizliği bahane etti

Şirket yöneticilerinin kapatma gerekçesi olarak "büyük bir temizlik" yapıldığını ileri sürdüğünü konu alan haberde, işin asıl gerekçesinin salmonella şüphesi olduğu savunuldu.

Tedarik konusunda da sıkıntılar var!

Konuya ilişkin olarak hazırlanan haberde, üretimin yavaşlaması nedeninden dolayı marketlerde satışta olan söz konusu bisküvilerin tedariği noktasında sıkıntılar çıktığına dikkat çekildi.

Öte yandan şirketin üretimi durdurduğu fabrikalarda tekrar üretime geçmesinin uzun zaman alacağından bahsediliyor.

Daha çok kazanç için kalitesiz ve ucuz malzeme mi kullanılıyor?

Gıda uzmanları ise konuyla ilgi olarak son yıllarda tüketim ürünlerinde salmonella ve benzeri bakterilerin barınmasını, üreticilerin "daha ekonomik olması" gerekçesi ile ucuz malzemeler kullanılmasına bağlıyor ve uyarılarda bulunuyor.

Fransa’da salmonella krizi!

Fransa'da Nestle'ye ait olan Buitoni pizzalarında, Avrupa'daki birçok ülkede Ferrero’ya ait Kinder çikolatalarında ve Lactalis şirketine ait peynirlerde de bakteri görülmesi nedeni ile bahsi geçen firmalar piyasadan ürünlerin büyük bir bölümünü geri çekmişti.

Dünyada 151 salmonella enfeksiyonu var

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada şu ana kadar çikolata ürünleri ile bağlantılı olan toplam 151 salmonella enfeksiyonu tespit edildiğini bildirmişti.

Salmonella nedir?

Salmonella, Enterobacteriaceae familyası içinde bulunan, çubuk şeklinde olan bir bakteridir. Bu bakterinin yaklaşık 2000 adet alt tipi insan vücudunda hastalığa sebep olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) sadece insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) diye adlandırılan, zaman zaman da salgınlarla görülen hastalıklara yol açan türlerdir. Bunların haricinde kalan salmonella alt tipleri ise non-tifoidal salmonellalar diye adlandırılır.

Salmonella nasıl bulaşır?

Salmonella bakterisi;

-Kaynağı bilinmeyen, kontamine yani bakteri bulaşmış olan suların kullanılması ve içilmesi,

-İnsan ile hayvan atıklarının doğru şekilde bertaraf edilmemesi durumunda ve bu atıkların kaynak sularına karışması halinde,

-İçme sularının yeterince klorlanmaması durumunda,

-Salmonella barındıran ve iyi pişirilmemiş yumurta, et, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi halinde,

-Pastörize edilmemiş süt ya da meyve suyu ve peynir kullanımında,

-Kontamine (kirli) çiğ meyve, sebze, çerezler ve baharatlarında tüketilmesi yoluyla bulaşabilir.

Ayrıca hasta kümes hayvanlarıyla temastan sonra, yılan, kertenkele ve kaplumbağa gibi sürüngenlerle, kurbağalar, civciv ve kuş gibi evcil hayvanlarla temas ettikten sonra hijyen kurallarına uyulmaması durumunda da bulaşma olabilir.

Bakteri hasta olan insanlardan diğer insanlara bulaşabilir.

Salmonella belirtileri nelerdir?

Mikrop vücuda alındıktan sonra 6- 12 saat içinde hastalığın belirtileri ortaya çıkıyor. Bu hastalıkta en önemli belirti ise ishaldir. Bunun yanı sıra karın ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma ve yüksek ateş de olabiliyor. Salmonella bakterisi, hafif gıda zehirlenmesinden ölümcül enfeksiyonlara kadar gidebilen sonuçlara neden olabiliyor.

Hastalık genel olarak 4 ile 7 gün arasında sürebilir. Çoğu hasta tedavi olmadan iyileşebilir. Bazı hastalarda ise ishal, hastanın hastaneye yatırılmasını gerektirecek kadar yüksek şiddetli olabilir. Yaşlılarda, bağışıklık sistemi yetersiz kişilerde ve bebeklerde hastalık daha ciddi şekilde seyredebilir.

Yorumlar (0)