Kimlik kartlarıyla ilgili genelge

Emniyet Genel Müdürlüğü kimlik kartlarına ilişkin olarak genelge yayımladı.

GÜNDEM 06.07.2021, 20:46 07.07.2021, 14:12
Kimlik kartlarıyla ilgili genelge

Emniyet'ten kimlik kartları ile ilgili bir genelge yayımlandı. Buna göre, kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkelere artık 'fotoğrafsız' kimlikle gidilemeyecek.

'Seyahat Belgesi Olarak Kullanılan TC Kimlik Kartları' konulu genelgede, ülkemizden KKTC ile ikili anlaşmaların imzalandığı Azerbaycan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'ya uluslararası mevzuatın öngördüğü ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı) 9303 belgesindeki standartlara uygun kimlik kartları ile giriş-çıkış yapılabildiği anımsatıldı.

Fotoğraf zorunluluğu getirildi

Son dönemde bahse konu ülkelere seyahat etmek isteyen 15 yaş altı vatandaş sayısında yükseliş olduğuna işaret edilen genelgede, 15 yaş altı yurttaşlara ait fotoğrafsız kimlik kartlarının ICAO standartlarına göre seyahat belgesi olarak geçerliliğinin bulunmadığı ve yolcuların mağduriyet yaşadığı belirtildi.

Meydana gelebilecek mağduriyetleri önlemek maksadıyla 15 yaş altı bireyler ve ebeveynlerinin, kimlik kartını seyahat belgesi olarak kullanabilmeleri adına fotoğraf mecburiyeti bulunduğuna işaret edilen genelgede, "Ukrayna ve Moldova'ya çıkış yapmak üzere fotoğrafsız kimlik kartıyla sınır kapılarımıza gelen yurttaşlarımızın çıkışlarının yaptırılmaması hususunda da sınır kapılarımıza talimat verilmiştir." denildi.

Genelgede ilgili kurumlardan ülkemizden çıkış yapmak üzere ICAO standartlarına uygun olmayan fotoğrafsız kimlik kartlarıyla sınır kapılarına gelen yolcuların çıkış işlemlerinin gerçekleştirilmeyeceğinin yurttaşlara uygun şekilde duyurmaları, çalışanların da bu hususta bilgilendirilerek herhangi bir aksaklığa imkan vermemeleri istendi. 

Yorumlar (0)