Kılıçdaroğlu: Suriye yönetimi ile barışacağız

Türkiye’deki düzensiz göçmen sorunu gündemi meşgul etmeye devam ederken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Suriyelileri ülkelerine nasıl göndereceklerini açıkladı. Kılıçdaroğlu, “Önce Suriye yönetimi ile oturacağız, onlarla vakit kaybetmeden barışacağız” ifadelerini kullandı. 

GÜNDEM 30.04.2022, 10:42
Kılıçdaroğlu: Suriye yönetimi ile barışacağız

İstanbul’da eğitim hayatlarını sürdüren üniversite öğrencileriyle bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriyeli göçmenler ile ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu. İktidara gelmeleri halinde ilk iş olarak bu soruna yöneleceklerini belirten Kılıçdaroğlu, bu konuda Esad rejimi ile görüşmelere başlayacaklarını, sonrasında ise Avrupa’dan fon talep edeceklerini dile getirdi. 

“İki ülkenin de karşılıklı olarak büyükelçiliklerini faaliyete geçirmeleri gerekiyor”

Suriyelilerin geri dönüşü konusunda Esad rejimi ile görüşmenin önemine vurgu yapan Kılıçdaroğlu, “İktidara gelir gelmez Suriye başlığını açacağız. Esad rejimi ile Suriye ile oturacağız, konuşacağız, barışacağız. Sonrasında iki ülkenin de karşılıklı olarak büyükelçiliklerini faaliyete geçirmeleri gerekiyor. Ülkemizdeki Suriyelilerin statüsü nedir, hangi imkânlar doğarsa geri dönebilirler, ülkelerinde hayatları garanti altında olacak mı gibi konular mutlaka ele alınacaktır. Bunların hepsini büyükelçilikler açıldıktan sonra oturup tartışacağız, değerlendireceğiz. Bu insanları kendi topraklarına can ve mal garantisi altında geri yollayacağız. Bu konuda belli sözleşmeleri hayata geçireceğiz. Bu sözleşmeye Birleşmiş Milletlerin de dâhil olmasını talep edeceğiz” şeklinde konuştu. 

“Kendilerinden bu konuda fon talep edeceğiz”

Türkiye’deki düzensiz göçmen sorunu kapsamında Avrupa Birliği’nden fon talep edeceklerini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu da bizim bir sonraki adımımız olacak. Suriyelileri kendi topraklarında gönderdikten sonra orada okulları, yolları hayata geçirmek gerekiyor. Bunları yapmak için de Avrupa Birliği’ne başvuracağız. Kendilerinden bu konuda fon talep edeceğiz. Avrupa Birliği ile bu konuları enine boyuna tartışıp, bir anlaşmaya varacağız” ifadelerini kullandı. 

“Gelin siz denetlemek isterseniz, denetiminizi yapın”

Avrupalı yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmeleri anlatan Kılıçdaroğlu, “Onlara şunu izah ettim. Biz Suriyelileri geri yollayacağız. Ama onların okullara, hastanelere ihtiyaçları var orada. Gelin siz denetlemek isterseniz, denetiminizi yapın. Bütün harcamalar ortada olsun. Bölgede yapılması zaruri olan bu hastaneleri, kreşleri sizin fonlarınızla gerçekleştirelim. Bunu yapacak olan müteahhitler de zaten ihale ile alıp yapacaklar” dedi. 

“Birleşmiş Milletlerden de bu sözleşmeye dâhil olmasını talep edeceğiz”

“Peki, bu kadar şey Suriyelilerin dönüşü için yeterli mi?” diyerek sözlerine devam eden Kılıçdaroğlu, “Yetmez. Bu göçmenlerin canını da malını da garanti altına almak gerekir. Bu konuda da Suriye yönetimi ile oturup sözleşme yapmamız şart gözüküyor. Birleşmiş Milletlerden de bu sözleşmeye dâhil olmasını talep edeceğiz. Suriyeli göçmenler kendi topraklarında döndüğünde hiçbir siyasi ve psikolojik baskı altında kalmamalı. Tüm hakları titizlikle korunmuş olmalı. Bu konuda da tüm güvenlik sözleşmelerini hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu. 

“O insanlara iş imkânı üretmek için iş insanlarımızı yatırıma davet edeceğiz”

Suriye’ye dönen insanların iş sorununu da çözeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Yurtlarına dönen bu insanlar ne yiyecek ne içecek? Bir iş lazım tabii. Geçmiş dönemlerde o coğrafyada Gaziantepli iş insanlarımızın çok fabrikası bulunuyordu. Biz iktidara geldiğimizde bir kez daha onları bu konuda teşvik edeceğiz. Onlardan bu konuda destek alacağız. O insanlara iş imkânı üretmek için iş insanlarımızı yatırıma davet edeceğiz. Kendi yurdunda baskı yaşamayan, evi barkı olan, işi olan, hastanesi olan insan elbette kendi memleketine dönmek ister. Biz bu ortamı tesis ettikten sonra Suriyeli sorununu da halletmiş olacağız” dedi. 

Yorumlar (0)