Kılıçdaroğlu'ndan Kızılay'a tepki: Biz alacağız, getirin

Kızılay'ın çadır satışına dair tartışmalara değinen ve yetkililerine çağrıda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ''Deponuzda kaç çadır bulunuyorsa hepsini getirin. Biz alacağız, çadırların hepsini depremin etkilediği kentlere yollayacağız” dedi.

GÜNDEM 28.02.2023, 14:55
Kılıçdaroğlu'ndan Kızılay'a tepki: Biz alacağız, getirin

Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, deprem bölgelerindeki çadır tartışmaları hakkında konuştu. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

“Devletin kolonlarını kestiler”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “helallik” açıklamasına değinen Kılıçdaroğlu, “Efendim iki gün içerisinde bir şey yapamadık ve helallik istiyoruz. İnsanlara kastetmenin herhangi bir helalliği olmuyor. Siz bunları bilerek yaptınız. AFAD'ın raporları bulunmasaydı ‘bilmiyorduk’ diye konuşacaktınız. 50 bin kadar insanın ölümüne sebep oldunuz. Vatandaşlarımızın ölmesini izlediler. Kimden neyin helalliğini isteyebiliyorsun sen? Donarak yaşamını yitiren vatandaşlardan helallik nasıl istiyorsun? Bunlar devletin kolonlarını kestiler. Liyakat şeklinde ifade edilen kavram devlet adına oldukça önemlidir.” dedi.

“Çadır siyaseti yapıyorlar”

Kızılay’a seslenen ve çadır tepkisi gösteren Kılıçdaroğlu şu ifadelerde bulundu: “Bir felaket anında ne şekilde olur da Cumhuriyet tarihinden bu yana gelen bir kurum olan Kızılay, nasıl çadır satar? Nasıl bunun siyasetini yapar? Burada Kızılay yetkililerine çağrıda bulunuyorum. Kaç çadır bulunuyorsa getirin tamamını alacağız ve depremin etkilendiği kentlere yollayacağız. Kurumun geldiği son hali görüyorsunuz.”

11 madde sıraladı

Deprem noktasında yeni düzenleme sağlanması gerektiğine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Bu alanda bazı düzenlemelerin sağlanması gerekli bunu 11 madde olarak sayacağım:

1-Müteahhit olmak adına bir kriteri bulunmalı.

2-Müteahhitler adına mesleki sorumluluk sigortası zorunluluğu getireceğiz.

3-Yapı denetim personelleri adına mesleki yeterlilik belgesi hizmeti getirilecek.

4-Bu noktada gerçekleştirilen bütün yeni binaların bir kimliği olacak.

5-Yapı kimlik belgesi için tapuya kayıt işlemi sağlanacak.

6-Kamuya hizmet sağlayan AVM ve okullarda deprem güvenliği sertifikası bulunacak.

7-Kızılay ve AFAD tekrar yapılandırılacak.

8-Merkezi ve yerel idarelerle iş birliği işlemleri objektif şartlara bağlı olacak.

9-Depremlerden dolayı özel ihtisas mahkemelerinin oluşturulması gerekecek.

10-TSK afetler esnasında nasıl bir yol haritası hazırlayacak bu hususta protokol oluşturulacak.

11-Toplanma bölgeleri de hiçbir şekilde imara açılmayacak.

Devlet içerisinde değişiklik yapılmasına ihtiyaç duyuyoruz. Bunlar devleti idare edemiyorlar. Biz yönetim nasıl olur bunu bütün dünyaya göstermek istiyoruz” dedi.

Yorumlar (0)