Kılıçdaroğlu'ndan Hatay Baro Başkanı'na destek!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, polisin görevini yerine getirmesine engel olup olay çıkaran Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'i arayarak "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

GÜNDEM 04.08.2020, 12:55
Kılıçdaroğlu'ndan Hatay Baro Başkanı'na destek!

Kim askerin ve polisin karşısında, Kemal Kılıçdaroğlu onun yanında... Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi'nden yapılan açıklamada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'i telefonla arayarak göçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu ve polisler hakkında yaptığı suç duyurusuna ilişkin süreçle ilgili de bilgi aldığı belirtildi.

Ne olmuştu

Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, ailesiyle birlikte yemek yediği lokantada rutin kimlik kontrolü yapan polislere kimliğini göstermeyerek kafa tutmuş, yazılı emri görmek istediğini belirtip olay çıkarınca gözaltına alınmıştı.

Kanun ne diyor?

2559 sayılı "Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu"nun 4/A Maddesi ile "Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği"nin 5. Maddesi polise, görevini yerine getirirken kişilere kimlik sorma izni veriyor. Yasaya göre kimliği sorulan kişinin kimliğini ibraz etmesi gerekiyor. Kişilerin kimliğinin yanında olmaması, kimliği hakkında açıklama yapmak istememesi veya gerçeğe aykırı beyanda bulunması durumunda kimliği tespit edilinceye kadar gözaltına alınabiliyor. Söz konusu kanunlara göre Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez'in iddia ettiği gibi "polisin kimlik sormak için yazılı emir alması" gerekmiyor.

EGM polisini ezdirmedi

Sosyal medyaya yansıyan görüntüleri inceleyen Emniyet Genel Müdürlüğü, görüntülerde polislerin mevzuata, terbiye ve nezaket kurallarına uygun olarak görevlerini ifa ettiklerinin görüldüğünü, bir kişiye kimlik sormaları üzerine kişinin kimliğini ibraz etmek yerine kimliği hakkında bilgi vermeyip polisleri kışkırttığı, görevli polislerin kişiden kimliğini ibraz etmesini bir kez daha istediklerini fakat tüm ısrarlara rağmen kişinin kimliğini ibraz etmeyerek direndiğini açıklamıştı.

Kişinin kimliğini ibraz etmemesi nedeniyle kimliğinin tespiti için sağlık kontrolünden geçirilerek Polis Merkezine götürüldüğünü belirten Emniyet Genel Müdürlüğü, burada kimlik tespiti yapılan şahsın Hatay Baro Başkanı Ekrem dönmez olduğunun anlaşıldığını, olay yerinde ve sağlık kontrolü sırasında görevli polisleri tehdit ettiği ve görevlerini yapmasını engellediğini, karşılıklı olarak şahsın ve polislerin birbirilerinden şikayetçi olmaları üzerine Cumhuriyet Savcısının talimatıyla adli işlem başlatıldığını, şahıs hakkında 5237 sayılı "Türk Ceza Kanunu"nun 265. Maddesi gereğince "kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla direnme" suçundan adli işlem yapıldığını bildirmişti.

Avukatların bile böyle bir hakkı yok!

Polislerin kendisine kimlik sorulmasının hukuki olmadığını savunan Hatay Baro Başkanı Ekrem Dönmez, bu iddiasında da haksız.

1136 sayılı "Avukatlık Kanunu"nun 58. Maddesine göre tüm avukatlar, Baro Başkanı dahi olsa sadece arama konusunda özel hukuki muameleye tabi. Ancak tüm avukatlar, Baro Başkanı olsa bile kimlik ibraz etmeme gibi bir lüksleri bulunmuyor.

Anayasanın 10. Maddesine göre ise Baro Başkanları da dâhil herkes kanun önünde eşit sayılıyor. Yani polisin kimlik sorma yetkisi kapsamında her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi baro başkanlarının da kimliğini ibraz etme ya da kimliği ile ilgili bilgi verme mükellefiyeti bulunuyor.

Yorumlar (0)