Kılıçdaroğlu: Biz 3,8 milyon Suriyeliye bakmak zorunda mıyız?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. “Biz 3,8 milyon Suriyeliye bakmak zorunda mıyız? Dünyada hangi devlet böyle yönetiliyor?” diyen Kılıçdaroğlu, emeklilerin bayram ikramiyelerinin artmasına yönelik de çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

GÜNDEM 19.04.2022, 15:39 19.04.2022, 15:55
Kılıçdaroğlu: Biz 3,8 milyon Suriyeliye bakmak zorunda mıyız?

Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin olağan grup toplantısında açıklamalarda bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşıma yaptığı yüzde 40 zammın ardından çıkan tartışmalar hakkında konuşan Kılıçdaroğlu şu sözlere yer verdi:

"Elektrik, akaryakıt ve doğalgaza sürekli olarak zam yapılıyor ancak bu zamların yüzde 40!ı kadar bir zam yapıldığında da laf ediyorlar. Bu iktidarı anlamakta zorluk çekiyoruz. Bu zamların gerçekleşmesine sebep olan sensin. Hangi belediye halkına zam yapmak ister? Bu yapılana ikiyüzlülük derler."

Açlık sınırı 4928 liraya kadar yükselmiş durumda

Ekonomik krizin devam ettiğine ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Milyonlarca emeklimiz bulunuyor. Birer maaş ikramiye verilmesine vesile olduk. İlk başta 1000 lira dediler daha sonra bu fiyatı artırdılar. Hayat koşulları belli. Emekliler oldukça zor şartlarda yaşıyorlar. Asgari ücret tutarındaki emekli bayram ikramiye teklifimiz şu an Genel Kurul’da bekliyor. Açlık sınırı 4928 liraya kadar yükseldi. Emekliye verilecek iki ikramiye açlık sınırının altında kalıyor. İlk kez insanın yüreğini bu kadar sızlatan bir tablo ile karşı karşıyayız. Saray şu an cebini doldurmakla meşgul. Türk Hava Yollarını yandaşlarını atayıp daha sonra yüzde 190 zam yaparak huzur hakkı verdiler. 8678 lira olan huzur hakkı şu an 25 bin liraya kadar çıkmış durumda. Sen aybaşını zor getirirken yüzde 190 zam ile birlikte huzur hakkını 25 bin liraya çıkarmak doğru mudur? Bunu kendi vicdanın ile tart bakalım."

“3,8 milyon Suriyeliye bakmak zorunda mıyız?”

Suriyeli sığınmacılar hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu, şu ifadelere yer verdi:

"24 saat içerisinde Emevi Camisi’nde namaz kılacaklarını açıkladılar. Bu lafı ettikten sonra 3,8 milyon Suriyeli Türkiye’ye geldi. Devlet anlayışına bakar mısınız? Gitmek istediklerinde Avrupalılar bizle konuşarak “bunlar sizde kalsın biz de size para verelim” dediler. Ve böylelikle Geri Kabul Anlaşması imzalandı. Dünyada hangi ülke bu şekilde yönetiliyor? Biz 3,8 milyon Suriyeliye bakmak zorunda mıyız? Mültecilere 50 milyar dolardan fazla para harcandı. Bu paralar nereye gitti?"

“Bu nasıl bir duruş?”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bunları geri göndermeyeceğiz” sözlerini hatırlatarak sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bunun üzerine bir açıklama yaptı ve tek başımıza kalsak da Suriyeli kardeşlerimizin geri dönüşü için gerekli çabayı göstereceğiz dedi. Bu nasıl bir duruş? 180 derece birden nasıl dönebiliyorsun? Biz onların özgür iradeleri ile dönmesini sağlayacağız. Bunlar yaşanırken MHP Lideri Bahçeli de “Misafirliğin süresi sınırlıdır. Bayramda ülkelerine dönecek ola Suriyelilerin geri dönmelerine lüzum yoktur” dedi. Bu insanlar ilk önce gidecek daha sonra da geri gelecekler ve bunun sorumlusu da senin desteklediğin Süleyman Soylu’dur. Bu adam uyuşturucu baronları ile fotoğraf çektirmekten zaman bulamıyor. İçişleri Bakanı şu an yok hükmünde. Jandarma ve Göç İdaresi birbirleri ile atışıyorlar."

Man Adası Davası hakkında açıklamalarda bulundu

Man Adası hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu şunları aktardı:

"Erdoğan itiraz ederek açıkladığım belgelerin sahte olduğunu söyledi. Erdoğan ve ailesi tarafından davalar açıldı. Bu mahkemelerde yer alan hakimleri değiştirdiler. O hakimleri tazminata mahkum ettiler. Gittiğimiz bölge mahkemesindeki başkan ve üyeleri de değiştirdiler. Sonra olay Yargıtay’a geldi ve onlar kararlarını verdiler."

“Cumhurbaşkanlığını bırakacağım demiştin, şimdi gereğini yap”

Yargıtay kararını okuyan Kemal Kılıçdaroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

"Devlete vergi vermemek adına şirket kuruyor. İşçi, memur, emekli herkes vergi veriyor. 5 kuruş vergiyi bile vermeyenler ise Erdoğan, ailesi ve yandaşları. Benim zoruma giden budur. Bunu dile getirdim ki gereken yapılsın. 2006 ile 2022 arasındaki vergi cenneti ülkeleri listesini yayınlamıyor. Damat ve kardeşi dışarıdan para getiriyor. Açıklanırsa vergilendirilmesi gerekecek. Bundan kim cesaret alıyor? Uyuşturucu baronları. Bunun üzerine tekrar dava açarak benim korkacağımı sanacak. Devleti soyan ve kul hakkı yiyen insanlardan cumhurbaşkanı olur mu? İspat etmem halinde cumhurbaşkanlığını bırakacağını söylemişti. Hadi şimdi ne yapacaksın? Şimdi buna kılıf uyduracaklar. Millete söz verdin. Bırakacağım dedin, gereğini yap."

Yorumlar (0)