Kıbrıs’ı BM’de konuşacaklar

Kıbrıs konusundaki gerginlikleri konuşmak için iki lider New York’ta buluşacak

GÜNDEM 11.09.2019, 11:33
Kıbrıs’ı BM’de konuşacaklar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Pazartesi günü Kıbrıs’taydı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başkanı Mustafa Akıncı ile gerçekleştirdiği resmî toplantının ardından yapılan ortak basın açıklamasında, Kıbrıs Rum kesimine adanın doğal kaynaklarını kullanma konusunda geç olmadan anlaşma çağrısı yaptı. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs Rum tarafına adanın enerji kaynaklarından elde edilen gelirleri karşılıklı olarak kullanma yönündeki önerisinin hâlâ masada olduğunu söyledi.
Mevlüt Çavuşoğlu, “Teklifin kabul edilmemesi halinde Türkiye, adanın kıyısında sondaj çalışmalarına devam edecek.” dedi.
Türkiye’nin, adanın gelecekteki muhtemel birleşmesi konusunda Türk kesimi için azınlık statüsünü kabul etmeyeceğini söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Türk tarafı için karar verme süreçlerinde mutlak katılım talep ettiğini ifade etti.
Türkiye’nin petrol ve doğal gaz arama gemilerini donanmasıyla beraber bölgede konuşlandırdığı ve kaynak aramaya devam ettiği biliniyor. Kıbrıs tarafının iddiasının “Türkiye'nin hâlihazırda Kıbrıs Cumhuriyeti Özel Ekonomik Bölgesi'nin egemenlik haklarını ihlal ettiği” yönünde olduğu biliniyor.

Mağusa’da yeni konsolosluk

Ziyareti sırasında Kıbrıs Gazimağusa’daki kapalı Maraş bölgesini de gezen Çavuşoğlu eski turizm bölgesinde bir konsolosluk açılacağını duyurdu. Bakan Çavuşoğlu, “Bu bizim dünyadaki 243’üncü misyonumuz olacak. Kıbrıs Türkü’nün Anavatan’la gönül bağını koparmaya kimsenin gücü yetmeyecek!” diye ekledi. Atanacak konsolosun ise Kasım Kanban olacağını açıklandı.
Kıbrıs Rum tarafından ise tepkiler gecikmedi. Türkiye'nin Mağusa'da “sözde konsolosluk açması” konusundaki pozisyonunu kınayan Rum kesiminin ana partileri, Türkiye'nin Kıbrıs konusundaki tavrını kınadıklarını, bunun kabul edilemez olduğunu ancak Türkiye’nin yaklaşımının da açık olduğunu belirtti.

 

Rum kesimi Yunanistan’la görüştü

Yakın tarihlerde Lefkoşa’da bir araya gelen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis’de ortak bir tutum sergileyerek Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını yasa dışı olarak değerlendirdiklerini, kapalı Maraş bölgesiyle ilgili duyurularına ilişkin şiddetli itiraz ve kaygılarını dile getirdi.

Yunan basınında Avrupa Birliği’nin konu bazında Türkiye’ye yaptırımları olacağı yönünde haberler yer bulurken, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis 17-30 Eylül arasında New York’ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 74’üncü oturumunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek.
Görüşme sırasında iki liderin, adanın kuzeyindeki Türkiye’nin arama yaptığı Doğu Akdeniz’de, Kıbrıs’ın ayrıcalıklı ekonomik bölgesinde ve Gazimağusa’daki konsolosluk faaliyetlerinde yaşanan gerginliği konuşması bekleniyor.
 

Yorumlar (0)