Katar tezkeresi TBMM'den geçti

TSK'nın (Türk Silahlı Kuvvetleri), Katar'da Dünya Kupası Kalkanı Harekatı çerçevesinde altı ay süreyle görevlendirilmesine dair Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi, Meclis Genel Kurulu'ndan geçti.

GÜNDEM 05.10.2022, 18:40
Katar tezkeresi TBMM'den geçti

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasını taşıyan tezkerede, Katar'ın 21 Kasım ila 18 Aralık tarihleri arasında 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacağı kaydedildi.

Bahse konu organizasyona dünya genelinden 1 milyon kişiyi aşkın katılım beklendiği belirtilen tezkerede, bu çerçevede düzenlenecek spor etkinliklerinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi için Katar hükümeti ile Katar Silahlı Kuvvetleri tarafından davet edilen ülkelerden unsurların iştirakiyle Dünya Kupası Kalkanı Harekatı'nın ortaklaşa icra edileceği ifade edildi.

Altı ülkenin askeri unsurları harekata katılacak

Tezkerede, "Bu harekat, organizasyonun güvenli ve başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için organizasyonunun güvenliğini etkileyebilecek tehdit unsurlarına karşı Katar hudutları, deniz, hava ve kara yetki alanlarında gerekli önlemlerin Katar ve diğer katılımcı ülkelerce ortaklaşa alınması suretiyle yapılacaktır.

Ülkemizin yanı sıra Pakistan, İtalya, İngiltere, Fransa ve ABD'nin askeri unsuları da bu harekata katılacak. Organizasyonun dünya çapında yoğun olarak izlenecek bir spor etkinliği olması, Katar ile sahip olduğumuz beşeri, kültürel ve tarihi bağlar ile askeri, ekonomik, siyasi ve diğer alanlarda geliştirdiğimiz iş birliği sebebiyle Katar hükümetinin bahse konu talebine müspet cevap verilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmiştir.

Katar hükümetince istenen desteği sağlamak ve söz konusu harekata katılmak üzere zaman, şümul, hudut ve miktarı Cumhurbaşkanı tarafından tayin ve takdir olunacak şekilde TSK'nın, Katar hudutları içinde ve Katar kara suları ile komşu bölgelerinde görevlendirilmesi ve bu güçlerin Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği esaslar doğrultusunda kullanılması ile tehdit ve risklerin giderilmesi için her çeşit önlemin alınması ve bunlara olanak sağlayacak düzenlemelerin Cumhurbaşkanı'nca belirlenecek esaslar doğrultusunda gerçekleştirilmesi için Anayasa'nın 92'üncü maddesi uyarınca altı ay süreyle izin verilmesi konusunda gereğini bilgilerinize sunarım." denildi.

Yorumlar (0)