Kasnak meşesi ormanı "kesin korunacak alan" oldu

Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan kasnak meşesinin yetiştiği doğal sit alanı bölgesi, "kesin korunacak hassas alan" olarak ilan edildi. Erzincan'da bazı taşınmazların hızlı bir şekilde kamulaştırılması kararı alındı.

GÜNDEM 11.11.2019, 09:20 11.11.2019, 10:04
Kasnak meşesi ormanı "kesin korunacak alan" oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunan kasnak meşesinin yetiştiği doğal sit alanı bölgesi, kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Bazı taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi

Erzincan'ın merkez ilçesi Kızılay ve Hocabey mahallelerinde bulunan bazı taşınmazlar, bölgede mevcut olan sağlıksız ve riskli yapılaşmanın çözümüne yönelik kentsel dönüşüm ve gelişim çalışmaları çerçevesinde Erzincan Belediye Başkanlığı tarafından hızlı bir şekilde kamulaştırılacak.

Kasnak meşesi ormanı

Kasnak Meşesi Ormanı, Isparta'nın Eğirdir İlçesine bağlı Yukarı Gökdere Köyü hudutları içerisinde bulunuyor.  1987 yılında tabiatı koruma alanı olarak ilan edilen Kasnak Meşesi Ormanı'nın yüksekliği bin 300-bin 848 metre arasındadır.

Koruma alanı içerisinde 218 bitki türü tespit edilmiştir. Yörede kasnak meşesi, saçlı meşesi, makedonya meşesi, mazı meşesi, lübnan sediri, karaçam, kızılçam, toros köknarı, kakar ardıcı, boylu ardıcı, çınar yapraklı akçaağaç, akçaağaç, çiçekli dişbudak, sivri meyveli dişbudak gibi ağaçlar ile  tilki, porsuk, sansar, kurt, yaban domuzu ve sincap gibi yaban hayvanları yer almaktadır.

Küçük grup ve kümeler halinde bulunan kasnak meşesi, toprağın derin olduğu ve çukur alanlarda en iyi gelişmeyi gösterir. 25-30 metre boy ve 1.6 metreye kadar çapa ulaşan kasnak meşesi, akmeşe grubuna ait olmaklar birlikte yalnızca Türkiye’de yetişen bir türdür. Düzgün gövdesiyle kaplamacılıkta ve parkecilikte kullanılmaktadır. Yıllar önce bu ağaç fıçı ve esnek malzeme yapımında kullanılması nedeniyle yöre halkı tarafından "kasnak meşesi" ismiyle anılmaya başlamıştır.

Yorumlar (0)