Kaşıkçı'nın katledildiği yerin görüntüleri yayınlandı!

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın katledildiği yerin görüntüleri yayınlandı. 

GÜNDEM 03.10.2020, 09:06 03.10.2020, 09:11
Kaşıkçı'nın katledildiği yerin görüntüleri yayınlandı!

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde katledilmişti.

Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğü yerin görüntüleri yayınlandı. 

Olay yeri inceleme ekipleri, Kaşıkçı'nın katledildiği yerde incelemede bulundu. Kaşıkçı'nın, 15 kişiden meydana gelen infaz timi tarafından öldürülmesinin ardından temizlik yapıldığı biliniyor. Fakat polis ekiplerince yapılan araştırma sırasında bazı izlerle karşılaşıldığı fark edildi. 

Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından halıların kuru temizlemeye gönderildiği ve işçilerin binada boya yaptığı biliniyor. Ortaya çıkan görüntülerde, söz konusu halılarda bulunan etiketler ile işçilerin giysileri de yer aldı.  

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda bulunan ve arama gerçekleştirilmesine müsaade edilmeyen, yalnızca su numunesinin alındığı kuyu da görüntülerde bulunuyor. 

Söz konusu binada yer alan fırının ayrıntıları da söz konusu görüntülerde belli oldu. 

Yeni detaylara ulaşıldı

Emniyet güçleri ve savcı, Kaşıkçı cinayetini araştırmaya devam ediyor. Cinayete ilişkin yürütülen soruşturmada yeni detaylara ulaşıldı. 

Kaşıkçı'nın katledilmesine ilişkin bir iddianame daha hazırlandı. 6 kişi daha söz konusu cinayette şüpheli konumunda bulunuyor. 

Delilleri yok etmek istediler

Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda görevli olan iki kişi, Suudi gazetecinin katledilmesine bizzat yol açmak ile suçlanırken, diğer dört kişinin Kaşıkçı'nın öldürülmesinin ardından İstanbul'a geldiği ve delilleri yok etmeye çalıştığı tespit edildi. 

İki grup halinde İstanbul'a ulaşan dört isim, iki hafta boyunca Türk güvenlik güçlerinin binada araştırma yapmalarını önledi. Bu kişiler, söz konusu süreçte hızlı bir şekilde binada temizlik yaptı.

Kimyasal temizleyici kullandılar

Daha sonra olay yeri inceleme ekipleri, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğuna girdi. 12 saat boyunca binada kalan ekipler, her yeri ayrıntılı bir şekilde inceledi.

İstanbul'a gelen temizlik ekibine rağmen polis ekipleri, cinayete ilişkin bazı kanıtlara ulaştı. Ortaya çıkan görüntülerde, cinayetten sonra kimyasal temizleyicilerin kullanıldığı ve bazı ayrıntıların temizlik ekibi tarafından fark edilmediği anlaşıldı.

Temizlik yapılan alanlardan biri, Suudi gazetecinin öldürülmesinin ardından götürüldüğü toplantı odası oldu. Polis ekipleri, Kaşıkçı'nın cinayeti için kaldırılan masayı ve mikrofonları gördü. 

Kan olan yerlerin temizlendiği görüldü

Polis ekipleri, mavi ışık teknolojisini kullanarak her alanı inceledi. Mor ışığın yansıdığı alanlarda organik temizlik gerçekleştirildiği fark edildi.

Gözyaşı, ter ya da kan bulunan alanların temizlendiği ancak yine de bazı izlerin kaldığı görüldü. 

Kaşıkçı'nın DNA'sı ile eşleştirildi

Türk polisi tarafından yapılan inceleme sırasında bazı yerlerden mavi ışık yansıdı. Burada organik delillerin yeterince kaldırılamadığı, bu nedenle kimyasal temizleyiciler ile yeniden temizlik yapıldığı anlaşıldı. 

Polis ekipleri, söz konusu izlerin bulunduğu bölgelerden örnek alarak, Suudi gazetecinin DNA'sı ile eşleştirdi.

Mavi ve mor noktaların kroki çizildiği ve soruşturma dosyasına dâhil edildiği görüldü. 

Halılarda etiket vardı

Kaşıkçı'yı katledenler iki ayrıntıyı unuttu. Bunlardan biri Suudi gazetecinin öldürülmesinin ardından kuru temizlemeye yollanan halılar oldu.

Halıların üstünde kuru temizlemeciye ait etiketlerin yer aldığı fark edildi. 

Öte yandan, duvarlara da boya yapıldığı anlaşıldı. İşçilere ait giysilerin, konsolosluk binasından çıkarılamadığı ya da orada unutulduğu ihtimalleri üzerinde duruluyor. 

Cansız beden nasıl kaldırıldı?

Türk polisleri, konsolosluk binasının yanı sıra konsolosluk rezidansını da incelemeye gitmişti. 

Polis ekipleri, Kaşıkçı'nın cansız bedeninin konsolosluk binasında parçalandığını, daha sonra valizlerle konsolosluk rezidansına götürüldüğünü ve orada ortadan kaldırıldığını tespit etti.

Birinci ihtimal: Fırında yakıldı

Kaşıkçı'nın cansız bedeninin fırında yakıldığı ihtimali üzerinde duruldu çünkü fırının gücünün cinayetten önce yükseltildiği fark edildi. Yemek pişirmek için fırını yapan usta, gücünün neden artırıldığını çözemediğini ifade etti. 

İlk üzerinde durulan cesedin, cinayetten önce gücü yükseltilen fırında yakıldığıydı. Fırını yapan usta da ifadesinde yemek ve pişirmek için yaptığı fırının gücünün artırılmasına anlam veremediğini söyledi.

İkinci ihtimal: Kuyuya atıldı

Kaşıkçı'nın cansız bedeninin su kuyusuna atıldığı ihtimali de değerlendirildi. Polis ekiplerinin, söz konusu kuyuda ayrıntılı bir şekilde araştırma yapmasına müsaade edilmedi.

Su kuyusundan yalnızca su numunesi alınabildi. 

Polis ekipleri, Kaşıkçı'nın cesedinin yakılan kısmının ve geri kalan parçaların yalıtım malzemesi ile kaplanarak su kuyusunda fırlatılmış olabileceğini ifade ediyor.

İnceleme devam ediyor

Kaşıkçı cinayetine ilişkin hazırlanan iddianamede 7,5 seneye kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen 4 şüphelinin, tam olarak ne yaptıkları soruşturuluyor. 

Soruşturma dosyası, polis ekipleri ve savcı tarafından hala inceleniyor. 

Suudi gazetecinin cansız bedenine ulaşılana kadar soruşturma dosyasının kapanmayacağı ifade ediliyor. 

Yorumlar (0)