Kardeş ülkeyle savunma ve askeri alanda iş birliği

Ankara'da, Eylül 2018'de imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askeri İş Birliği Anlaşması" Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Mart 2021 tarihli Kararıyla Resmi Gazetede yayımlanması ile uzun vadeli askeri iş birliği hedefleniyor.

GÜNDEM 20.03.2021, 12:55 21.03.2021, 09:24
Kardeş ülkeyle savunma ve askeri alanda iş birliği

2018'de dost ülke Kazakistan'ın başkenti Nursultan'da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ile Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Kazak-Türk Dostluk Devlet Hastanesi açılması ve Kırgız Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkiye'de tıp eğitimi almasına dair anlaşmasının onaylanmasıyla iki kardeş ülke arasında iş birliği amaçlanıyor.

Anlaşmayı, Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kazakistan Cumhuriyet adına Nurlan Yermekbayev imzaladı.



 Askeri istihbarat ve savunma, savaş tatbikatı, barış gücü, siber güvenlik ve diğer konularda 17 etkinliği içeren askeri iş birliği planına imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kazakistan Hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, bundan sonra bu iki devlet taraf ve taraflar olarak nitelendirilecek ve Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin amaç ve ilkelerine bağlılıklarını sürdürecek.

Uluslararası hukuk sözleşmeleri ve normlarına bağlı kalınarak yürütülecek olan ikili ilişkiler, karşılıklı anlayış, güven ve iki devletin de çıkarları öngörülerek yürütülecek.

İki kardeş devlet arasındaki bağı daha da güçlendireceği öngörülen anlaşmanın kapsayıcılığı şu şekilde

1- Askeri eğitim ve öğretim,

2- Müşterek tatbikatlar ve eğitimler,

3- Savunma sanayi,

4- Askeri ziyaretler,

5- Askeri istihbarat,

6- Lojistik iş birliği, Hibe ve Lojistik destek,

7- Askeri tıp ve sağlık hizmetleri,

8- Muharebe, elektronik, bilgi sistemleri ve siber savunma,

9- Barışı koruma, insani yardım harekatları…

Savunma maddelerini içeren 20 maddeden oluşan antlaşma Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararnameyi onaylamasıyla Resmi Gazetede yayımlandı. 

Yorumlar (0)