Karaismailoğlu’ndan Kanal İstanbul açıklaması: “Maliyeti beklenenden fazla”

Kanal İstanbul'un eninde sonunda inşa edileceğini ifade eden Bakan Karaismailoğlu, projenin dedikodu siyaseti içerisine alınmasının iyi niyetli olmadığını dile getirdi.

GÜNDEM 25.09.2022, 13:40
Karaismailoğlu’ndan Kanal İstanbul açıklaması: “Maliyeti beklenenden fazla”

Bir basın kuruluşuna açıklamalar yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, birçok kişi tarafından konuşulan Kanal İstanbul projesi ile ilgili ifadelerde bulundu.

Genel bütçeye yük olmadan inşa edilmeye çalışılıyor

Kanal İstanbul’un eninde sonunda faaliyete alınacağına vurgu yapan Bakan Karaismailoğlu, projeye olumlu bakmayan kişilerin ise Marmara Denizi’ne yeni bir seçenek olan su yolu yapımına duyulan ihtiyacı elbet bir zaman anlayacağına vurgu yaptı. Karaismailoğlu, bunun yanı sıra projenin genel bütçeye hiçbir şekilde yük olmadan inşa edilmeye çalışıldığına da dikkat çekti.

Projenin “dedikodu siyaseti” olmaması gerektiğine işaret eden Karaismailoğlu, Kanal İstanbul konusunda gelinen son aşamayı şu şekilde anlattı, “Kanal İstanbul kapsamında Sazlıdere Köprüsü'nün yapımı için çalışmalar başlatıldı. Tren hatları ve yollar yapılıyor. Şu an yapılan bu proje, dünyanın en değerli projelerden bir tanesi. İmar planları olan uzun soluklu bir çalışma.”

“Marmara Denizi bir gemi havuzu haline gelecek”

Maliyetin ilk hesaplamalardan biraz fazla olduğunu aktaran İsmailoğlu, “İlk olarak 15 milyar dolar tutarında bir hesaplama yapıldı ancak 20 milyar dolara ulaştık. Bu projeyi genel bütçeye herhangi bir şekilde yük etmeden inşa etmeyi planlıyoruz. Proje eninde sonunda faaliyete geçecek. Bu proje bir ihtiyaçtır. Mevcut durumda dünya ticaret hacmi toplam da 12 milyar ton. Rakam 2030 senesinde 25 milyar tonu bulacak. Bu oranların yüzde 90'ı deniz yoluyla taşınıyor. Halihazırda Boğaz'dan yaklaşık 40 bin gemi geçiş yapıyor. İlerleyen günlerde gemi miktarı 60-70 bine yükselirse Boğaz'dan geçilmesi mümkün olmayacaktır. Bu durumda ne yapılacak? Marmara Denizi bir gemi havuzu haline gelir.” dedi.

“Bugün karşı çıkanlar yarın anlayacaktır”

Alternatif bir su yolunun mecbur olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, “Alternatif olarak bir su yolu daha olması gerekiyor. Bugün bu duruma karşı duranlar yarın neden yapıldığını rahatlıkla anlayacaktır. Kanalın doğu bölümünde, İstanbul Havalimanı'nın kuzey kısmında lojistik liman oluşturacağız. Şimdi gidip görün, Ambarlı Limanı oluşan yoğunluğu kaldıramayacak bir durumda…” şeklinde konuştu.

“Dedikodu siyaseti içerisine alınacak bir konu değil”

Bir dünya vizyonu için çalıştıklarını aktaran Karaismailoğlu, “Kanal İstanbul tamamıyla teknik bir olay. Dedikodu siyaseti için kullanılacak bir konu değil. Bir de gemi trafiği düşüklüğünden birçok organizasyon sağlama olanağı da olacak. 'Boğaz'da yelken, yüzme yarışı düzenleyelim' diye birden fazla teklifle geliniyor. Hiçbirini gerçekleştiremiyoruz. Geçtiğimiz gün balıkçılar ile bir görüşme yaptık. Ekim ayında bir sürü balık boğazdan geçiş yapıyormuş. Onlar da o ay içerisinde Boğaz'da balık tutmayı istediklerini fakat görülen gemi trafiğinin bu duruma izin vermediğini ifade ettiler. Bu duruma da bir planlama getireceğiz. Ekimin ortalarında balıkların göç etmeye başladıkları gün boğazı gemi trafiğine durdurmak ve 'Balık Festivali' düzenlemeyi düşünüyoruz.” dedi.

Birçok ülkeden teklif geliyor

“Kanal İstanbul'un inşası adına farklı ülkelerden teklif geliyor mu?” sorusunu yanıtlayan Bakan Karaismailoğlu, “Belçika, Danimarka, Rusya, Çin ve Hollanda gibi dünyanın birden fazla ülkesinde bulunan altyapı şirketlerinden teklifler alıyoruz. Kanal İstanbul'u yapmak istiyorlar.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)