Karaismailoğlu, "Aciliyeti elzem" deyip Kanal İstanbul projesinde ihale sürecine gelindiğini duyurdu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinde imar planlarının tamamlanarak ihale sürecine girildiğini söyledi.

GÜNDEM 05.04.2021, 15:06 06.04.2021, 12:14
Karaismailoğlu, "Aciliyeti elzem" deyip Kanal İstanbul projesinde ihale sürecine gelindiğini duyurdu

Projeyi kısa zaman zarfında hayata geçirme noktasında kararlı olduklarını ifade eden Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, haberleşme ve ulaştırma kapsamında ise karayolları için 1 trilyon 86 milyardan daha fazla bir bütçenin ayrıldığını vurguladı.

“Kanal İstanbul, boğazların yükünü hafifletecek”

2050 yılında boğazlardan 78 bin gemi geçişinin olacağının tahmin edildiğini dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’un boğazlarda ki gemi trafiğini rahatlatacak düzeyde bir proje olduğunu belirti. 

Karaismailoğlu , “Hazar ve Karadeniz’deki enerji hareketliliği ile Ege ve Karadeniz kıyılarında hayata geçirilen liman projeleri bize İstanbul’un ileride ne kadar fazla gemi trafiğine ev sahipliği yapacağını gösteriyor. Doğal olarak bu sonuçla beraberde boğazlarımızdaki gemi akışı şimdikinden kat kat fazla olacak. Burada oluşacak bir gemi trafiği aksaması dünya ticaretini ve ülke ekonomisini çok olumsuz etkileyecek. O sebeple bu durumlara mahal vermemek adına ideal bir suyolu projesini İstanbul’da hızlı bir şekilde faaliyete geçirmiş olacağız. Bu proje, Türkiye’nin en kayda değer lojistik projelerinden bir tanesidir” dedi.

“Türkiye için önemli ve stratejik bir proje”

Kanal İstanbul projesinin Türkiye için önemli ve stratejik bir proje olduğuna dikkat çeken Karaismailoğlu, “Bu projenin neden gerekli olduğu hususu doğru bir şekilde izah edilmelidir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı projesi ile beraber Türkiye, dünya demiryolu taşımacılığı konusunda kısa zamanda söz sahibi oldu. Bu hat ile birlikte Londra’dan Pekin’e uzanan koridorun en stratejik noktası haline yine Türkiye gelmiştir. O sebeple en az bu proje kadar aciliyeti elzem olan Kanal İstanbul projesi de bizim için en az demiryolu kadar önemlidir” diye konuştu.

Yorumlar (0)