Karadeniz gazı için tarih verildi: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Söğüt Altın Madeni açılış töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Karadeniz gazı için net tarihi verdi. Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını dile getiren Erdoğan, "2000 senesinde neredeyse hiç yapılmayan altın üretimimiz 2020 senesinde 42 ton rakamıyla Cumhuriyet tarihinin rekorunu elde etti" dedi.

GÜNDEM 27.01.2023, 16:09
Karadeniz gazı için tarih verildi: Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı

Bilecik'te düzenlenen Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Söğüt Altın Madeni Tesis Açılışı ve İlk Altın Dökümü Töreni'nde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, altın rezervinde Cumhuriyet tarihinin zirvesine gelindiğini ifade etti.

“Altın üretimi 6.5 tona yükseltildi”

Yatırım sürecinin Ocak 2022’de başladığına işaret eden Erdoğan, “Bu süre zarfında toplamda 109 ton altın kaynağı ve 60 ton altın rezervi bulundu. 3.5 milyon ons altına tekabül ediyor. Tesis mevcut durumda ilk altın dökümünü gerçekleştirecek biçimde hazır duruma getirildi. Senelik 2.5 tona kadar altın imal edecek şekilde çalışma sağlayacak. Senelik altın imalatını 6.5 tona çıkaracağız. Bu maden tam kapasite ile çalışmaya başladığında Türkiye’de en fazla altın imalatı sağlanan ilk 3 madenden bir tanesi olacaktır” dedi.

“İstihdam artacak”

Madende birçok kişinin istihdam edileceğini aktaran Erdoğan, “Mevcut durumda 1.000 kardeşimiz burada çalışma sağlıyor. İlerleyen süre zarfında bu miktarın 1.300’e yükselmesini planlıyoruz. Türkiye son 20 sene içerisinde büyük bir samimiyet ve gayretle çalıştı. Ülkemizi bu bölgenin ticaret merkezi konumuna ulaştırdık. Biz yenilenebilir enerji noktasında Avrupa’da 5. dünyada ise 12. Sıraya çıktık. Değeri 1 trilyon dolara kadar gelen doğal gazı 50’nin üstünde gemi ve 10 binin üstünde çalışanla evlere dağıtmak adına çalışma sağlıyoruz. Mart dönemi sonundan başlayarak Karadeniz gazını evlere vermeye başlayacağız. Toplam madencilik imalatımız 2021 yılında 814 milyon tonu gördü. Geçtiğimiz sene de Cumhuriyet tarihinin rekoru elde edildi” şeklinde konuştu.

“Rekor kırdı”

Bor satışından büyük bir gelir elde edildiğine değinen Erdoğan, “1 milyar 300 milyon bordan gelir sağlandı. Madenciliğin gelire olan desteğini 11 milyar TL’den 93 milyar liraya yükselttik. Petrol, altın ile beraber en çok ithal ettiğimiz ürünlerin ilk sıralarında bulunuyor. Ülkemiz bunca süredir kendi yapabileceklerini kıymetli maden çıkartma hususunda gerçekleştirememiştir. Bu noktada teknolojik yetersizliğin haricinde ülkemize yönelik gerçekleştirilen lobi faaliyetlerinin de etkisi bulunmaktadır. 2000 senesinde neredeyse hiç yapılmayan altın üretimi 2020 senesinde 42 ton rakamıyla Cumhuriyet tarihinin rekoruna ulaştı” dedi.

Yorumlar (0)