Kapalı Maraş'ta Bilal Ağa Mescidi'nde 47 yıl sonra ilk namaz

20 Temmuz’da, 47 yıllık aradan sonra kapılarını ibadete açan Bilal Ağa Mescidi’nde ilk cuma namazı kılınırken, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başta olmak üzere birçok siyasi, yıllar sonra ilk cuma namazını burada kıldı.

GÜNDEM 23.07.2021, 16:52 24.07.2021, 20:11
Kapalı Maraş'ta Bilal Ağa Mescidi'nde 47 yıl sonra ilk namaz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Kapalı Maraş’ta bulunan ve 200 yıllık geçmişi olan Bilal Ağa Mescidi, 47 sene sonra tekrar ibadete açıldı.

İlk cuma namazı bugün kılındı

20 Temmuz’da kapılarını ibade açan mescitte, ilk cuma namazı bugün kılındı. Yıllar sonra ibadete açılan Bilal Ağa Mescidin’de, başta KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, askeri erkan ile birlikte vatandaşlar Cuma namazında saf tuttu. 

Yıllar sonra kılıınan ilk Cuma namazı, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Erdoğan Eken tarafından kıldırıldı.

Bilal Ağa Mescidi’ndeki ilk cuma namazından sonra Cumhurbaşkanı Tatar’dan önemli açıklamalarda bulundu.

“Dünyaya önemli mesajlar verildi”

20 Temmuz günü, Barış ve Özgürlük Bayramı ile birlikte Kurban Bayramı’nı beraber kutladıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyetin de katıldığını aktardı. Bayram namazını Lefkoşa'da bulunan Hala Sultan Camisi'nde kıldıklarını hatırlatan Tatar, Kıbrıs Türk halkının geleceği ile bu topraklardaki varoluş mücadelesine ilişkin burada, tüm dünyaya oldukça önemli mesajlar verildiğine dikkat çekti.

“Ayrı bir huzur ve güzellik”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, cuma namazının ardından gazetecilere şu açıklamaları yaptı:

“Bugün Kurban Bayramı’nın dördüncü günü. Kapalı Maraş'ın açılmasıyla beraber cuma namazını, Bilal Ağa Mescidinde kılmış bulunmaktayız. Bizim için bu, ayrı bir huzur ve güzellik. Çünkü yıllar önce burası Bilal Ağa Vakfı, ecdadımız ve atalarımız tarafından kullanılan bir mescitti. Bugün ilk defa, yıllar sonra restore edilerek bu anlamlı günde cuma namazını hep birlikte kıldık. Bayramın dördüncü gününde hep birlikte burada, namaz kılmanın güzelliğini ve huzurunu yaşıyoruz. Bu mescidin restore edilmesi sürecinde emek verenlere teşekkür etmek istiyorum."

Maraş’taki yaşamın yavaş yavaş halka açıldığını dile getiren Tatar, Kapalı Maraş'ın açılım politikasının, bir yandan mağduriyetlerin giderilmesini diğer yandan ise 47 senedir kapalı olan bölgenin açılımını kapsadığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan video konferansla katılmıştı

1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan beri kapalı olan mescit, restorasyondan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da canlı bağlantı yoluyla katılımıyla birlikte açılmıştı.

Yorumlar (0)