Kandilli Rasathanesi’nden Düzce değerlendirmesi: Marmara depremini tetikler mi?

Düzce’de meydana gelen depremin ardından değerlendirme yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, yaşanan olay sırasında 7-8 kilometrelik bir fay parçasını kırıldığını, bu durumun ise Marmara depremini tetiklemeyeceğini tahmin ettiklerini ifade etti.

GÜNDEM 24.11.2022, 14:57 25.11.2022, 17:26
Kandilli Rasathanesi’nden Düzce değerlendirmesi: Marmara depremini tetikler mi?

Düzce’de gerçekleşen deprem birçok kenti de etkilemişti. Vatandaşlarda panik ve endişeye neden olan olayla ilgili KRDAE Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezinde (BDTİM) açıklamalar yapan Prof. Dr. Haluk Özener, değerlendirmelerde bulundu.

“Fay vadisi olarak adlandırabiliriz”

Kuzey Anadolu fayının Bolu konumunda iki kol şeklinde ayrıldığını ifade eden Özener, "Depremin gerçekleştiği bölgeyi fay vadisi biçiminde isimlendirebiliriz. O bölgede birden fazla fay hattı bulunuyor ve o fayların üstünde, takribi 7-8 kilometrelik bir fay kısmının kırıldığını ifade edebiliriz. Bizler için bu deprem sürpriz değil. MTA tarafından hazırlanan son diri fay haritası içerisinde bahsetmiş olduğum irili ufaklı deprem görülebilecek aktif fay var. Son yaşanan olay bu faylardan bir tanesinin üzerinde gerçekleşti." dedi.

Düzce’de yaşanan sarsıntı Marmara depremini tetikleyecek mi?

Bugün içerisinde saat 09.00’dan sonra 162 artçı yaşandığını aktaran Prof. Dr. Özener, en büyüğünün ise 4,4 büyüklüğünde meydana geldiğini ifade etti.

Depremin artçılarının yaklaşık bir hafta içerisinde azalarak tamamen biteceğine işaret eden Özener, “Söz konusu depremin Marmara’yı tetikleyip tetiklemeyeceği hususunda incelemeler sağlandı. Bizim bu konudaki düşüncemiz, bu deprem Kuzey Anadolu fayının olduğu batı bölgelerde görülecek bir Marmara depremini tetiklemeyecektir. Bu durumdan dolayı depremin muhtemel Marmara depremine bir etkisi olmayacağı görüşünü bulundurmaktayız." değerlendirmesinde bulundu.

Özener, AFAD tarafından düzenlenen "Çök-kapan-tutun" tatbikatının da vatandaşların bilinçlenmesi noktasında çok yararlı olduğunu ifade etti.

“Artçı olabilir”

KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, hem AFAD’ın hem de Kandilli Rasathanesi’nin depremin merkez üssünü en hızlı şekilde tespit ettiğini aktardı.

Yaşanan olayın 12 Kasım 1999 senesinde gerçekleşen depremin "geç gelen bir artçısı" olabilme ihtimalinin olduğunu aktaran Pınar, "1999 senesinde yaşanan depremin mekanizması ile birebir aynı. Aynı fay düzlemi üstünde. Büyük bir olasılıkla kırılmamış olan bir parça vardı ve söz konusu parça kuzey batı kısmında kırıldı” dedi.

Deprem esnasında görülen ışıklar hususunda konuşan Prof. Dr. Pınar, "Işık topları ya da ışık saçılması literatürde bulunuyor. Bundan dolayı fazla şaşırtıcı bir durum değil." bilgisini verdi.

Yorumlar (0)