"Kanal İstanbul'un yeni depremleri davet edeceğini söylüyorlar"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul projesine ilişkin, "Bilim insanları, yeryüzü ve yeraltı gerilme dengelerini bozacağını, aşırı yüklemelerin yeni depremleri davet edeceğini söylüyor." dedi. 

GÜNDEM 02.12.2019, 13:12
"Kanal İstanbul'un yeni depremleri davet edeceğini söylüyorlar"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından İstanbul'un afetlere dayanıklı bir şehir olması hedefiyle düzenlenen "İstanbul Deprem Çalıştayı" başladı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

Söz konusu projenin, kentin hem karadaki hem de denizdeki ekolojik denge sistemini değiştirebilecek risklere sahip olduğunu kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi:

"11 kilometre mesafeden Kuzey Anadolu fayı, 30 kilometre mesafeden Çınarcık fayı geçiyor. Bilim insanları Kanal İstanbul Projesi'nin, yeryüzü ve yeraltı gerilme dengelerini bozacağını, aşırı yüklemelerin yeni depremleri davet edeceğini söylüyor. ÇED başvuru dosyasında Boğaz trafiğinde iddia edildiği gibi, yıllara göre bir artış değil, tam tersine özellikle son 10 yılda yüzde 22,46 oranında bir azalış gözlenmektedir." 

"10 binlerce insanın can kaybından bahsediyoruz"

İmamoğlu, muhtemel bir İstanbul depreminde hayatın durma noktasına geleceğini ve ekonominin önemli derecede zarar göreceğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"İşte burada ürkmeliyiz, korkmalıyız ve bu süreci ciddiye almalıyız. Hali hazırdaki 1,2 milyon yapının karşı karşıya olduğu büyük bir riskten bahsediyoruz. 48 bin binanın büyük çaplı hasar alacağı süreci anlatıyoruz. 10 binlerce insanın can kaybından bahsediyoruz. Böyle bir riskin ne kadar derin bir yara açabileceğini İstanbulumuzda ve Türkiyemizde hepinizin düşünmesini istiyoruz. Bu nedenle İstanbul'u afetlere, özellikle depremlere dayanıklı bir şehir haline getirmek bizim öncelikli hedefimiz."

Kanal İstanbul nedir?

Kanal İstanbul, İstanbul'da gerçekleştirilmesi düşünülen bir su yolu projesidir. 2011'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak medyaya yansıyan projenin ismi, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutuldu. 27 Nisan 2011'de Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile projeye ilişkin temel bilgiler duyuruldu.

Projenin özellikleri nelerdir?

Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda uygulamaya geçirilecek. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak amacıyla Marmara Denizi ile Karadeniz arasında yapay bir su yolu açılacak. 

Kanalın uzunluğunun 40-45 kilometre, genişliğinin yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacağı biliniyor. Suyun derinliği ise 25 metre olacak. Söz konusu kanalla birlikte İstanbul Boğazı, tanker trafiğine tamamen kapanacak. İstanbul'da iki yeni yarımada ve bir yeni ada oluşacak.

453 milyon metrekareye kurulacağı düşünülen Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturuyor. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekare ile ortak yeşil alanlara tahsis edildi. 

Projenin etüt çalışması iki yıl boyunca devam edecek. Çıkarılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taş ocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için faydalanılacak. Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceği ifade ediliyor. 

Yorumlar (0)