Kanal İstanbul'la ilgili önemli değişiklik yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kanal İstanbul Rezerv Yapı Alanı'nın 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda değişikliğe gitti. Kanal İstanbul'un her iki yakasında 500 bin nüfusa hitap edecek, mahalle konseptinde, yatay mimarinin hakim olduğu, düşük yoğunluklu konut alanları için yerleşim bölgeleri yapılacak.

GÜNDEM 31.12.2019, 11:51 31.12.2019, 12:02
Kanal İstanbul'la ilgili önemli değişiklik yapıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kanal İstanbul Rezerv Yapı Alanı'nın 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda çok önemli revize yapıldı. Yapılan düzenleme ile Kanal İstanbul'un her iki yakasında 500 bin nüfusa hitap edecek mahalle konseptinde yatay mimarinin hakim olduğu düşük yoğunluklu konut alanlarının yer alabileceği yeni yerleşim bölgeleri kurulacak.

Kanal İstanbul projesinin iki yakasını kapsayacak şekilde, kurum ve kuruluşlardan elde edilen veriler ve Kanal İstanbul ÇED raporunda belirtilen hususlar göz önünde tutularak hazırlanan "İstanbul İli Avrupa Yakası Rezerv Yapı Alanı 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği" Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde yayımlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan bilgilere göre, 1. No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 102. maddesi uyarınca onaylanan Çevre Düzeni Planı Değişikliği ile İstanbul'a tarihî, kültürel ve doğal kimlik değerleri ile özdeşleşen, kültür ve turizm alanlarındaki üstünlüklerin ön plana çıkartıldığı, çevresel, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik ilkeler mekâna yansıtılarak vatandaşların yaşam kalitesinin yükseltildiği, ekonomik yapının bilim ve teknolojiye dayalı ticaret ve hizmet ağırlıklı hâle getirilerek küresel ölçekte güçlenmiş bir şehir statüsü kazandırılması hedefleniyor.

Çarpıklığın önü kapatılacak

Çevre düzeni planı değişikliği kapsamında, kanalın her iki yakasında, yaklaşık toplam 26 bin 500 hektar planlama alanı içerisinde, yaklaşık 10 bin hektarlık alanda, 500 bin nüfusa hitap edecek mahalle konseptinde az katlı, yatay mimarinin hakim olduğu düşük yoğunluklu konut alanları ve bu konut alanlarına hizmet veren ticaret, resmî kurum, sosyal altyapı, teknik altyapı, sosyal tesis ve kültürel tesis alanlarının da yer alabileceği yeni yerleşim bölgeleri kurulacak. Bu planın detayları ise alt ölçekli planlarda ortaya konulacak.

İstanbul dışından kimse gelemeyecek

Planın hedefleri doğrultusunda "Kentsel Meskun Alan", "Kentsel Gelişme Alanı" kullanımlarında ekosisteme duyarlı yapılaşmalar ve yaşam alanları kurulacak. Kanal İstanbul'un her iki yakasında yerleşecek nüfus, İstanbul'a başka şehirlerden gelebilecek "göç nüfusu" değil, İstanbul'un riskli yapılarının yoğun bulunduğu yerleşik alanlarındaki riskli yapı stokunu ve nüfus yoğunluğunu azaltmak öngörüsü çerçevesinde gelebilecek nüfus olacak. Kanal İstanbul projesi ile İstanbul nüfusunun artması kesinlikle istenmiyor. İstanbul'daki riskli yerleşim bölgeleri nedeniyle İstanbul'un nüfusunun artması da beklenmiyor.

Planlamalar şehrin tarihî, kültürel, doğal ve sosyal özellikleri esas alınarak hazırlanacak. 1/100.000 Ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı, üst ölçekte İstanbul'un "makroformu"nun sürdürülebilir şekilde gelişimini önceliyor. İstanbul'un makroformu içerisinde planlama alanı, afet riskli alanların dönüşümünde rezerv alan olarak ekolojik değerlerin korunduğu ve sürdürülebilir bir yaklaşımla ele alınacak.

İstanbul genelinde afet riski taşıyan bölgelerdeki riskli alanların dönüşümü için kullanılacak alanlar, kontrollü olarak planlanacak. Kontrollü planlandığı takdirde hem İstanbul'un riskli alanlarının dönüşümüne fayda getirecek hem de düzensiz ve plansız gelişmelerin yani çarpık yapılaşmanın önünü tamamen kapatılmış olacak.

Yorumlar (0)