"Kanal İstanbul'da çevreye en az zararlı güzergâh seçildi'"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin, "İnşa edilebilecek 5 adet güzergâh var. Çevreye en az zararlı olanı araştırıp, Küçükçekmece-Durusu koridoruna karar verdik." dedi. 

GÜNDEM 03.01.2020, 14:35 03.01.2020, 14:39
"Kanal İstanbul'da çevreye en az zararlı güzergâh seçildi'"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan, katıldığı bir canlı yayında Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Turhan, Kanal İstanbul Projesi'nin yapılma nedenlerinden ilkinin Boğaz ve çevresinde yaşayan canlıların hayatı olduğunu belirterek, "İkincisi çevre üçüncüsü de tarihi dokumuzun korunması." dedi.

Boğaz'dan ortalama senede 43 bin gemi geçtiğini ifade eden Turhan, "Boğaz'dan 1950 yılında 50 metrelik gemiler geçerken bugün 350 metrelik gemiler geçiyor. Gelecekte Boğaz'daki deniz trafiği riskleri artacak. Uluslararası yük trafiğinin daha da artacağı görünüyor. 2035'te bu rakamın 70 bin olacağı tahmin ediliyor." diye konuştu.

"Küçükçekmece-Durusu güzergâhına karar verildi"

Turhan, kanalın yapılmasına karar verilmesinin ardından güzergâhların tespit edildiğini belirterek, "İnşa edilebilecek 5 adet güzergâh var. Arazi ve sahada araştırıldı ve incelendi. Alternatif güzergâhlar ve birbirleriyle mukayesesi... Bunların en az maliyetlisi, çevreye en az zararlı olanı araştırılıp Küçükçekmece-Durusu koridoruna karar verdik. Küçükçekmece-Ağaçlı hattı kısa olmasına rağmen su ve orman alanlarına zararı nedeniyle vazgeçildi. Maliyeti ve işletme ücretlerinin daha az olmasına rağmen tercih edilmedi. Onun için bu güzergâh değil de Küçükçekmece-Durusu güzergâhına karar verildi. Diğer alternatiflerin su kaynaklarına etkisi daha fazla." ifadelerini kullandı.

"Teknik açıdan iyi incelenmesi gereken bir proje"

Projenin her yönüyle ele alındığını kaydeden Turhan, "Sıradan bir proje değil. Hem maliyetli hem gerekli. Teknik açıdan iyi incelenmesi gereken bir proje. Bu süre içerisinde jeolojik çalışmalar, zemin etütleri, çevre etkileri incelendi. Bu bir suyolu projesi olması nedeniyle giriş çıkışındaki deniz hareketleri, akıntı hareketleri ve depremselliği incelendi. İki deniz arasındaki farklı yapıların birbirlerine etkileri incelendi." şeklinde konuştu. 

"Dünyanın en tehlikeli suyolu"

Turhan, söz konusu projenin Marmara Denizi'ne zarar vereceğine ilişkin yapılan açıklamalara değinerek, "Herkes görüş bildiriyor. Biz işimizi ehliyle yapıyoruz. Biz bu konuda uzman olan kişilerle çalıştık. ÇED raporuyla ilgili olarak, çevre ile olumlu olumsuz etkileri bakımından. Karadeniz'le Marmara'yı birbirine bağlayan Boğaz, dünyanın en tehlikeli suyoludur. 45 kilometre uzunluğunda Boğaz geçişinde okyanusu geçmekten daha zor ifadesini kullanır kaptanlar. Farklı akıntılar var. Buranın riskli olması, giderek risklerin artması nedeniyle kanalı inşa ettiğimizde kanalı kullanacak olan araçların aynı sorunlarla karşılaşmaması için gerekli etüt ve incelemeyi yaptık." dedi.
 

Yorumlar (0)