Kanadalı şirketten skandal açıklama: "Türkler taş taşımakta çok iyiler"

Kaz Dağları’nda altın arayan Kanadalı maden şirketinin CEO’su John McCluskey'in geçtiğimiz geçtiğimiz yıl yaptığı bir açıklamada, "Türkler taş taşımakta çok iyiler." dediği ortaya çıktı.

GÜNDEM 31.07.2019, 10:56
Kanadalı şirketten skandal açıklama: "Türkler taş taşımakta çok iyiler"

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Kaz Dağları’nda altın arayan Kanadalı maden şirketi Alamos Gold’un CEO'su John McCluskey’in geçtiğimiz yıl ülkesindeki bir televizyon kanalına verdiği demeci, Twitter hesabından paylaştı.

Söz konusu videoda McCluskey, "Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler." diyor. 

Tekin, yaptığı paylaşımda, CEO’nun şu ifadelerine yer verdi:

"Mütevazi bir yatırım yaptık. Üretime 2020 yılında başlayacağız ve 15 sene sürecek. TL'nin değer kaybetmesi maliyetleri düşürdü. Yabancı işçi çalıştırmıyoruz. Türkler taş taşımakta çok iyiler."

"Kaz Dağları zehirleniyor"

CHP'li Gürsel Tekin, yaptığı diğer bir paylaşımda, "CEO'nun açıklamasına göre 3 milyon ons altın bulunmuş. Değeri 4 milyar dolar yani 22 milyar 640 milyon lira. Yaptıkları yatırım sadece 100 milyon dolar. Bizim insanımız taşeron olarak madende çalışıyor, bizim doğamız yok oluyor, Kaz Dağları zehirleniyor. Türkiye kaybediyor." değerlendirmesinde bulundu. 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, dün Kaz Dağları’nda yapılan maden faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, 14 bin ağacın kesildiğini, firma tarafından bir hatıra ormanı yapıldığını ve çalışmalarda siyanür kullanılmadığını bildirmişti. Fakat bölgede bulunan çevre örgütleri, yaklaşık 195 bin ağacın kesildiğini ileri sürüyor. 

Yorumlar (0)