Kamu ihalelerine 'e-ihale' zorunluluğu geldi!

Kamu ihaleleri için elektronik ihale (e-ihale) yönteminin kullanılması zorunlu duruma getirildi.

GÜNDEM 18.05.2022, 15:24 19.05.2022, 12:20
Kamu ihalelerine 'e-ihale' zorunluluğu geldi!

Kamu İhale Kurumu, Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği, Hizmet Alım İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhalesi Genel Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliği bugün Resmî Gazete de yayımladı.

1 Ağustos itibari ile 'e-ihale' zorunlu olacak!

Buna göre, artık ihalelerde elektronik ihale sistemi olan 'e-ihale' yönteminin kullanılması zorunlu duruma getirildi. 1 Ağustos tarihinden itibaren, yaklaşık maliyeti Kamu İhale Kanunu'nun ilişikli maddesinde belirtilen eşik değerin yarısı kadarına olan hizmet ve mal alımlarında ve açık ihale yöntemiyle gerçekleştirilecek olan ihalelerin e-ihale yöntemiyle yapılması gerekecek.

3 Ekim’den sonra açık ihaleler de 'e-ihale' üzerinden yapılacak

3 Ekim'den sonra da tüm açık ihalelerle Kanunun ilişkili maddeleri gereğince pazarlık yöntemiyle gerçekleştirilen ihalelerin tamamı e-ihale sistemi üzerinden yapılacak.

Bu zorunluk uygulamaya geçtiğinde ihalelerin duyuru/ilan tarihleri de dikkate alınacak.

Muhtemel tereddütler ortadan kaldırıldı

Bunların dışında, hizmet alımı ihaleleri dahilinde kullanılan tip sözleşme tasarısının "sözleşme durumuna aykırılık halleri ile cezalar ve sözleşmenin feshi" konulu maddesinde gözden geçirilerek, cezaların uygulanması konusunda meydana gelebilecek muhtemel tereddütler ortadan kaldırıldı.

Uygulanacak olan yaptırımların sadece sözleşmede bulunması ve ihale dokümanının diğer bileşenlerinde de bu ayrıntıya ilişkin düzenleme için yer verilmemesi, yer verilmesi durumda ise sözleşmede yer alan uygulamaların esas alınması kararlaştırıldı.

Kamu İhale Genel Tebliğinde ki ekte bulunan ve aşırı düşük olan tekliflerin değerlendirilmesi sürecinde kullanılan tutanaklarda da bu değişikliğe dahil edildi. Bu doğrultuda, aşırı düşük teklifleri değerlendirme ve açıklama süreçlerinde de iyileştirme çalışmaları yapıldı.

Yorumlar (0)