Kalın-Sullivan: Beyaz Saray’da kritik görüşme

İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. Görüşmede iki ülke ilişkileri, Suriye, Afganistan, Irak, Kıbrıs, Libya ve Doğu Akdeniz hususları ele alındı.

GÜNDEM 23.09.2021, 01:07
Kalın-Sullivan: Beyaz Saray’da kritik görüşme

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Beyaz Saray'da bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklamaya göre, söz konusu görüşmede ikili ilişkiler, koronavirüs salgını ve küresel iklim değişikliğinin yanı sıra Suriye, Afganistan, Irak, Kıbrıs, Libya, Doğu Akdeniz ve diğer bölgesel gelişmeler ele alındı.

ABD-Türkiye ilişkilerinin stratejik önemine vurgu yapılan görüşmede, ekonomik iş birliğini arttırmak amacıyla atılması gereken adımlar hususunda görüş alışverişinde bulunuldu.

100 milyar dolarlık ticaret hedefi

Görüşmede, ABD-Türkiye arasındaki ticaret hacminin hedeflenen 100 milyar dolara ulaşması için karşılıklı üst düzey ziyaretlere sıklık kazandırılması ve gerekli mekanizmaların harekete geçirilmesi üzerinde duruldu.

Afganistan'da meydana gelebilecek yeni insani krizlerin önlenmesi ve ülkeye insani yardımların bir an evvel ulaştırılması için uluslararası iş birliğinin bir zorunluluk olduğuna işaret edilen görüşmede, ABD ve Türkiye'nin, Afganistan hususunda yakın temasının süreceği dile getirildi.

NATO müttefikleri arasındaki dayanışmanın ne denli önemli olduğuna işaret edilen görüşmede, müttefikler arasındaki problemlerin müzakere ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiği ifade edildi.

Görüşmede ayrıca, Kafkaslar'daki son durum da değerlendirildi. Bölgesel istikrar ve barış için çok yönlü gayretlerin devam etmesinin önemine dikkat çekildi.

Yorumlar (0)