Kalın'dan referandum yorumu: Doğru değil!

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı bir televizyon programında Ukrayna'da yapılan referandumlar, takas süreci ve samimi selamlaşmasının Rusya lideri Putin'i şaşırtması hakkında konuştu. Referandumları doğru bulmadıklarını söyleyen Kalın, "2014 yılında Kırım'da yapılan referandumu da kabul etmemiştik, yine aynı yerdeyiz." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 24.09.2022, 01:29 25.09.2022, 08:43 Hakan Öksüz
Kalın'dan referandum yorumu: Doğru değil!

Bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündemle ilgili konularda açıklamalarda bulundu. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde yapılmaya başlanan referandumlar hakkında konuşan Kalın, "Bu tarz girişimleri doğru bulmadığımızı söylemeliyim. 2014 yılında Kırım'da Rusya tarafından referandum düzenlenmişti, ona da karşı çıkmıştık. Kırım'da Rus ilhakını tanımadığımızı ilân etmiştik. Şimdiki referandumlarda da aynı yerde duruyoruz. Konuya geniş perspektiften bakmak gerekiyor. Bu referandumlar, Rusya ile Batılı ülkeler arasındaki mücadelenin bir uzantısı." dedi.

Takas süreci

Savaşın bitirilmesi için diplomatik görüşmelerin bir an önce başlaması gerektiğini söyleyen Kalın, bunun için samimi hislerle harekete geçen tek ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. Rusya ile Ukrayna arasındaki takas sürecinde MİT'in oynadığı önemli rolden bahseden Kalın, "Bu süreçte isimlerin belirlenmesi ve takasın yapılacağı konumların kararlaştırılması oldukça önemliydi. Müzakere süreci 3,5 ay kadar sürdü. Kamuoyuna yansımasa da liderler düzeyinde bu konu hep masadaydı. Cumhurbaşkanımız, Putin ve Zelenskiy ile çok sayıda görüşme yaptı. Görüşmeler sırasında 15 isim konusunda anlaşmazlık yaşandı." ifadelerini kullandı.

"Rusya, yaptırımları bizim üzerimizden delmiyor"

Rusya'nın, Türk bankalarını kullanarak yaptırımları deldiğine ilişkin iddiaların asılsız olduğunu belirten İbrahim Kalın, "Mir kartı öyle bir şey değil. Bu kart, Rus turistlerin Türkiye'deki günlük harcamalarını kolaylaştırıyor. Başka bir işlevi yok. Rus turistlerin Türkiye'ye gelmesini yasaklayacak değiliz." şeklinde konuştu.

Putin'in samimi selamlaşmaya verdiği tepki

İbrahim Kalın, Rus heyetiyle selamlaştığı esnada Rusya lideri Putin'in şaşırmasının ekranlara yansıması ile sorulan soruyu da yanıtladı. Görüntüleri izlediğini kaydeden Kalın, "Salona girince Rus heyeti ile karşılaştık. İki mevkidaşım el sallayarak selam verdi. Toplantı öncesi konuşacak vaktimiz vardı. Mevkidaşım o şekilde selamlaşınca ben de karşılık verdim. Sayın Putin de arkadaydı. Hakan Fidan Bey'e dönerek 'Bunlar ne yapıyor?' gibisinden bir hareket yaptı." dedi.

Yorumlar (0)