Kahramanmaraş'taki yıkım havadan görüntülendi

Şehirlerin mimari, tarihi ve kültürel niteliklerini belgelemek maksadıyla 360 derece görüntülenmesini amaçlayan 'Şehir Atlası' adlı proje çerçevesinde, deprem evvelinde ve sonrasında Kahramanmaraş'ta kayda alınan fotoğraflar, kentteki yıkımı gözler önüne serdi.

GÜNDEM 01.03.2023, 19:35
Kahramanmaraş'taki yıkım havadan görüntülendi

Ülkemizin farklı kentlerinde tarih ve kültür envanteri oluşturarak 'sanal tur' vasıtasıyla hizmet vermek maksadıyla başlatılan proje çerçevesinde bir ekip, yaklaşık olarak bir sene evvel Kahramanmaraş'ta da yerden ve havadan çok sayıda bölgenin fotoğrafını çekti.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine bağlı Kültür Daire Başkanlığı iş birliğinde gerçekleştirilen faaliyetlerde, şehrin 600 ayrı noktasını görüntüleyen proje ekibi, depremin akabinde yeniden kente giderek aynı noktalardan fotoğraf almaya alıştı.

Ekibin deprem evvelinde ve sonrasında aynı noktadan kayda aldıkları görseller, 'yüzyılın felaketi'nin Kahramanmaraş'ta oluşturduğu yıkımı gözler önüne serdi.
 

"600 ayrı noktadan fotoğraf çektik"

Şehir Atlası Proje Direktörü Muhammet Kurtcephe, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kent merkezi ve ilçelerini içine alan tarih ve kültür envanteri fotoğraf çekimine start verdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Bu projeyle geleceğimize, ülkemize bugünün fotoğraf teknikleriyle bir miras bırakmak maksadıyla yola çıktık. Kentleri yerden ve havadan 360 derecelik açıyla fotoğraflıyoruz, yazılım sayesinde dijital tur oluşturuyoruz. Kentte kültürün tarihi envanterini ortaya çıkarmak için kentin kültürel ve tarihi mekanlarını fotoğrafladık. 600 ayrı noktadan fotoğraf çektik.



"İnsan hüzünleniyor"

Aslen buralıyım. Sekiz ay sonra aynı noktaları fotoğrafladık. Depremin ardından bazı yerleri yeniden çekmek ki bir bölümünü çekebildik, bir sene evvel haz alarak yaptığımız bu işi bir sene sonra hüzünle yaptık. Yukarıdan baktığımızda yıkımı çok daha net görüyorsunuz. Gördüğümüz tarihi eserler, ağaçlar, binalar, yeşillikler yok olmuş. İnsan hüzünleniyor.

360 derece açıyla kayda alınan fotoğraflar Kahramanmaraş ve Kahramanmaraş'ın kültür tarihi için çok önemli. 2022'de çektiğimiz fotoğraflar da bunun acı bir göstergesidir."

Muhammet Kurtcephe, bahse konu fotoğraflara 'www.sehiratlasi.com' internet adresinden erişilebildiğini de sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)