Kahramanmaraş'ta tüm ilçeler boşaltılırken oranın nüfusu ikiye katladı: Sebebi şaşırtmadı

Kahramanmaraş merkezli depremlerde bir tek binanın dahi yıkılmadığı Osmaniye Sumbas ilçesinin toplamda 13 bin olan nüfusu, depremin etkisini gösterdiği il ve ilçelerden gelen depremzedelerle beraber iki katına kadar çıktı.

GÜNDEM 28.02.2023, 11:43 28.02.2023, 11:52
Kahramanmaraş'ta tüm ilçeler boşaltılırken oranın nüfusu ikiye katladı: Sebebi şaşırtmadı

Şehir merkezine 56 kilometre uzaklıkta yer alan Sumbas ilçesi, 6 Şubat'ta yaşanan depremleri herhangi bir maddi hasar veya can kaybı olmaksızın atlattı.

İlçede çok katlı binalar olmaması ve zemininin kayaç olmasından dolayı neredeyse sıfır zararla atlatılan deprem felaketinde vatandaşlar kısa bir süre içerisinde günlük yaşamına dönebildi.

Vatandaşlar Sumbas'a yerleşmek istiyor

Depremden etkilenen çevre şehir ve ilçelerde yaşamını sürdüren birçok aile de bu süreci geçirmek amacıyla güvenli olduklarını düşündükleri Sumbas'a yerleşmek istiyor.

Sumbas Belediye Başkanı Zeki Demiroğlu, depremlerde ilçede herhangi bir binanın yıkılmadığını ve kimi eski binaların dışında neredeyse depremi hasarsız bir şekilde atlattıklarını kaydetti.

Sumbas Belediye Başkanı Zeki Demiroğlu

"Deprem sürecine dair bir yıkım veyahut olumsuz bir durum meydana gelmedi"

İlçede, 26 kamu binası, 35 iş yeri ve 690 hanenin yer aldığını söyleyen Demiroğlu, "Şükürler olsun ki depremde herhangi bir yıkım veyahut olumsuz bir durum yaşamadık. Bakanlığımızın denetimleri noktasında kimi eski yapılar için yıkım kararı çıktı. Bunlara ilişkin de Bakanlığımızın izlemiş olduğu prosedür kapsamında ne gerekiyorsa onu yapacağız." şeklinde konuştu.

İlçede yüksek katlı binaların sayısının oldukça az olduğunu söyleyen Demiroğlu, en yükseğinin 4 katlı birkaç yapı olduğunu söyledi.

"Nüfusumuz iki katına çıktı"

İlçede genel olarak müstakil yapıların yer aldığını söyleyen Demiroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Zemin olarak da bölgemiz oldukça sağlam. Faya olan uzaklığının da yararını gördük. Bundan dolayı bir sıkıntı yaşamadık. Halihazırda binasında hasar olmasa bile vatandaşımızda bunun psikolojik bir rahatsızlığı meydana geldi. Büyükşehirlerimizden çok katlı binalarda bulunan vatandaşlar kırsala ve bizler gibi küçük yerlere, müstakil tek katlı evlerin bulunduğu yerlere gittiler. Depremzede vatandaşlarımızla beraber nüfusumuz iki katına çıktı. İlk zamanlar hatta 3 katına kadar çıkmıştı. Burada vatandaşlarımızı ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu felaketi de beraberlik ve birlik ruhuyla inşallah atlatacağız."

Sunbas'ta yaşamını sürdüren Ali Kurt, evinin tek katlı müstakil olduğunu ve bundan dolayı meydana gelen depremlerde zarar almadığını ifade etti.

Kurt, "Bir can veyahut mal kaybımız yok. Yetkililer tarafından evimize incelemeler yapıldı ve durumu hasarsız olarak tescil edildi." dedi.

İlçede evi ve iş yeri bulunan Bahattin Karaarslan da depremlerden dolayı bir zarar yaşamadıklarını söyleyerek, depremin ardından kısa bir zaman sonra işinin başına döndüğünü söyledi.

Yorumlar (0)