Kahramanmaraş'ta sünnet faciası: 4 yaşındaki çocuğun sünneti kabusa döndü!

Kahramanmaraş’ta 4 yaşındayken sünnet esnasında cinsel organı kesilen A.E.K. isimli çocuk, tedavi edilmek üzere İstanbul’a sevk edildi. Tedaviyle ilgili açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Süleyman Çelebi, “Kesinlikle bu bir sünnet faciası. Sünnet kolay bir işlem olarak asla görülmemeli. Penisinin duvarından tamamına yakını kesilmiş, gövdesinden hasar gördüğü için ağızdan bir dokuyla normal bir penis dokusu sağladık. İşeme kanalını da onardık. Cinsel yaşamda en çok etkilenen bölge, bunun tabii ki etkisi olacaktır” sözlerini kullandı.  

GÜNDEM 23.05.2022, 16:42 24.05.2022, 17:18
Kahramanmaraş'ta sünnet faciası: 4 yaşındaki çocuğun sünneti kabusa döndü!

Kahramanmaraş’ta ikamet eden aile, geçen sene eylül ayında 2 oğlunu sünnet ettirmek istedi. 

Sünnet işlemi, faciayla sonuçlandı

Çevredekilerin tavsiyesi üzerine eve bir sünnetçi davet edildi. İddiaya göre işinin ehli olmayan bir sünnetçi tarafından yaptığı işlem esnasında 4 yaşındaki A. E. K. isimli çocuğun cinsel organı kesildi. Küçük çocuk acıyla bağırınca aile üyeleri de olayın farkına vardı, kanlar içinde kalan çocuk, çevredekiler tarafından Kahramanmaraş’ta bir hastaneye götürüldü. Aile, 2 kardeş için sünnet planları yaparken aniden kabusu yaşadı. Ameliyat edilen çocuk, bir süre yaşadığı kentte tedavi altına alındı. Küçük çocuk daha sonra Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ne nakledildi. Bu hastanede cinsel organı kesilen çocuk için gerekli araştırmalar yapılırken dudak iç duvarından bir dokunun bölgeye nakledilmesi kararı verildi. 

Cinsel organı kesildi, ağız içinden alınmış olan doku bölgeye nakledildi 

Yapılan zorlu operasyon sonucunda dudak iç duvarından alınmış olan bir doku parçası bölgeye nakledildi. Operasyonu yapan hekimlerden Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Özgür Kuzdan ile Çocuk Cerrahisi Bölümünden Doç. Dr. Süleyman Çelebi, sünnetin cerrahi bir işlem olduğuna vurgu yaparak işinin ehli olan kişiler tarafından yapılması gerektiğini dile getirdi. Uzmanlar, yanlış yapılan işlemlerin yaşam boyu etkisini devam ettiren yıkımlara sebep olduğunu belirtirken ailenin, işlemi yapan kişiye dava açtığı bildirildi. 

“Sakın evde sünnet yaptırmasınlar, ben yandım, başkaları da yanmasın” 

Şu an 5 yaşına giren A. E. K.’nin annesi N. K., başlarından geçen zorlu olayı ve yaşadıkları sürece değinerek, “Kahramanmaraş’tan geliyoruz. Bizim başvurduğumuz kişi doktor değildi, dedeleri önceden doktormuş. İşlem esnasında kayınbabam fark etmiş, ‘kesme’ demiş ama adam dinlememiş, kesmiş. Kayınbabam hemen durumu fark edince acile koşturduk. Acilen ameliyata aldılar, çocuk idrarını yapamadı, Kahramanmaraş’ta yeniden ameliyat oldu. Oğlum şu an iyi, Allah’a şükür sağlığına kavuştu fakat kimse evde sünnet yapmasın diyorum. Biz çok pişman olduk. Hastane bu işlem için daha iyi doktorları ve personeli var. Ailece çok üzüldük. Ben buradan uyarıyorum, özellikle ‘eve sünnetçi getirmek’ gibi adetler eskidendi. Sakın, ben yandım, başka insanlar da yanmasın. Çocuğum makastan, doktordan korkuyor, çok etkilendi. Çocuğumun psikolojisi bozulmuş” açıklamalarını yaptı.

“Bu kesinlik bir sünnet faciası, dudak iç duvarından aldığımız bir dokuyla penisi oluşturduk" 

A. E. K.’nin ameliyatını yapan doktorlardan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Bölümü Kurucu Hekimi Doç. Dr. Süleyman Çelebi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada zaman zaman sünnet komplikasyonlarıyla zaman zaman karşılaştıklarını belirterek şunları söyledi:

"Hasta, Maraş ilinden geldi. Birisinin tavsiyesi üzerine bir sünnetçiye başvuruluyor ve eve sünnetçi geliyor. Sünnet; aslında sünnet derisinin eksizyonudur fakat burada glans penis ismi verilen penisin etli dokusu da işlem esnasında alınmış oluyor. Penisinin duvarından tamamına yakın kesilmiş oluyor, burada cinsel organın zarar gördüğü anlaşılıyor. Yalnızca sünnet değil penis de kesildiği için üniversitelerde farklı farklı ameliyatlara giriyor. Penis gövdesinden zarar görmesi nedeniyle ağız mukozasından dudak iç duvarından aldığımız bir doku aracılığıyla penisin etli dokusunu oluşturmayı başardık. Normal bir penis dokusu sağladık. Öte yandan işeme kanalını da bu operasyon aracılığıyla onardık. Bölge, normal penis formuna kavuştu. Şu an nakledilen doku tutmuş gibi duruyor ve her şey yolunda gidiyor. İstediğimiz neticeyi şimdilik elde ettik gibi fakat şu da var ki nakledilen hiçbir doku ya da organ kendi orijinal organı gibi asla olmaz. Şu an orijinale en yakın formu ve dokuyu verdik gibi görünüyor. Penis büyümeyi sürdürecek, ergenlik dönemini yaşayacak ama burada tabii dış görüntü, kozmetik olarak düzeltmelere ihtiyaç duyulabilir. Cinsel yaşamda en çok etkilenen alan bu bölge. Bunun tabii ki bir etkisi olacaktır. Sünnet işlemi, basit bir olay gibi asla görülmemeli. Geldiği kentte 3 ameliyat, burada da tarafımızca bir nakil cerrahisi yapıldı. Çocuğun kişisel gelişimine bakarak organizasyon yapılması lazım gelen bir işlem. Bazı çocuklar 6 yaşında bunu tolere edebilecek düzeye gelir ama bazıları 8, bazı çocuklar ise 10 yaşında bu seviyeye gelebilir. Bu, kesinlikle bir sünnet faciası, doğuştan gelen çocuğun bir eksikliği gibi bir durum değil. İlla düğün var, bu veya şu var diyerek, bu işlemleri erkene alıp travmalar yaşamak yerine 1-2 yıl gerekirse ertelenip daha iyi koşullarda yapılması daha uygun olur. Bu işlerin kesinlikle iyi ellerde, genel anestezi kapsamında yapılmasını herkese öneriyoruz” 

“Geri dönüşü çok zor yıkımlara yol açıyor”

Bu yaşanan hadisenin, sünnet işleminin kolay bir operasyon olarak görülmemesi gerektiğini bir kez daha gösterdiğini dile getiren Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Özgür Kuzdan, yaşananlar ve yapılan operasyonlara ilişkin şunları aktardı:

“Kahramanmaraş’a bağlı bir köyde, yapılmak istenen bir sünnet işlemi sırasında penis başının kesilmesinin ardından çocuk, Kahramanmaraş Tıp Fakültesi’ne sevk ediliyor. Bu hastanede bir operasyon yapılıyor. Aradan geçen birkaç aylık sürenin ardından hasta tarafımıza sevk edildi. Geldiğinde penis başı içeri gömülmüş ve tamamen yok haldeydi. İdrar deliği kapanmış ve üzeri yalnızca bir cilt ile kaplanmıştı. Biz burada çok fazla sayıda sünnet komplikasyonları görüyoruz. Literatür taraması gerçekleştirdikten sonra ağız içerisinden hastamıza mukoza parçası grefti alarak bir penis başı oluşturduk. Bugünden itibaren o dokuları hiperbarik oksijen tedavisiyle desteklemeye çalışacağız. Sünnet, tarihiyle dünyanın en eski ve en çok yapılan ameliyatı diyebiliriz. Çok sık yapılması sebebiyle kırsal bölgelerde ailelerin, çocuklarını ehliyetsiz kişilere teslim ettiğini de fark ediyoruz. Genellikle yaz ayları Türkiye’de insanlarımızın geleneksel anlamda sünnet, düğün ve tören yaptıkları bir süreç oluyor. Ehliyetsiz ellere güvenmemeleri konusunda kesinlikle uyarıda bulunmak istiyoruz. Çünkü geri dönüşü oldukça zor yıkımlara yol açabiliyor. Hastayı takip etmeye devam edeceğiz. Ancak esas ve temel ameliyatlarından birini gerçekleştirdik. Erişkin çağının gelmesinin ardından hastada birtakım problemler olabilir. Penisin cinsel fonksiyonu haricinde bir idrar fonksiyonu da mevcut. Söz konusu her iki fonksiyonu da beraber takip etmek adına uzun yıllara ihtiyaç var”

Yorumlar (0)