Kafasında 'boru' unutulan hasta hayatını kaybetti: Doktor yargılanıyor!

Gaziantep’te beyin ameliyatı sırasında, tıbbi malzemeyi hastanın kafasının içinde unutarak hastanın ölümüne sebep olan doktor ile ilgili bir iddianame hazırlandı. Adli Tıp Kurumu tarafından doktorun hatalı olduğuna ilişkin rapor hazırlanırken Fıstıkçı ailesinin avukatlığını yapan Mehmet Alıcı, söz konusu bu davadan emsal bir karar çıkabileceğine dikkat çekti.

GÜNDEM 10.12.2021, 10:20 10.12.2021, 11:09
Kafasında 'boru' unutulan hasta hayatını kaybetti: Doktor yargılanıyor!

3 yıl önce Gaziantep’te beyin kanaması şüphesiyle 67 yaşındaki İsmail Fıstıkçı, özel bir hastanede ameliyata alındı. 

Doktor, hastanın kafasının içinde malzeme unuttu

Yapılan ameliyat sırasında kan tahliyesi işlemi amacıyla takılan diren borusu, hasta İsmail Fıstıkçı’nın kafasında unutuldu. Hastaneden taburcu edilen İsmail Fıstıkçı, ardından fenalaşarak yine yoğun bakıma alındı. Yoğun bakımdaki yaşam mücadelesini yitiren İsmail Fıstıkçı’nın ölümüyle ilgili Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılırken, ameliyatı gerçekleştiren Dr. Lokman B. ile ilgili “taksirle ölüme yol açma” suçu dolayısıyla 6 seneye kadar hapis talebiyle iddianame hazırlandı.

Adli Tıp Kurumu 8. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun İsmail Fıstıkçı’nın hayatını kaybetmesi olayıyla ilgili raporuna da iddianameye de yer verildi. Dren takibinin ameliyat notlarında kaydının yer almadığı vurgulanan raporda, “İsmail Fıstıkçı’nın götürüldüğü hastanede yara bölgesinin debride edildiği, dren ile yara bölgesinden yabancı cismin eksize edildiğinin kaydedildiği, ameliyat esnasında cilt altına ve kanama lojuna yerleştirilen drenin ucunun o bölgede bırakılmasının tıbbi bir hata olarak değerlendirildiği, ameliyatı gerçekleştiren Dr. Lokman B.’nin davranışlarının, tıp esaslarına uygun olmadığı” değerlendirmesi yer aldı.

Öte yandan doktorun, Fıstıkçı’ya yönelik cerrahi müdahalesinde tıbbi eksiklikler olduğu ve bu müdahaleye bağlı olmak üzere maktulün gelişen komplikasyonlar sonucunda yaşamını yitirdiği iddianamede vurgulanırken doktorun, mesleğin özen ve dikkat yükümlülüğüne aykırı bir şekilde davrandığı aktarıldı.

Doktor itiraz etti

Gaziantep 7 Asliye Ceza Mahkemesi tarafından söz konusu iddianame kabul edilirken, Dr. Lokman B.’nin yargılanması başladı. İlk duruşmada savunmasını veren Lokman B., ATK raporuna itiraz etti. ATK’nin raporunda yer aldığı gibi dren ucu kalmasının mümkün olmadığını söyleyen Lokman B., “Hastaya yönelik menenjit tanısı doğru değildir. Hastanın hayatını kaybetmesi, siroz kaynaklıdır. Beraatimi talep ediyorum” sözlerini kullandı.

“Suç; kasten adam öldürme olarak değerlendirilmeli”

İsmail Fıstıkçı ailesinin avukatlığını yapan Av. Mehmet Alıcı, dosyayla ilgili değerlendirmesinde, ameliyat esnasında İsmail Fıstıkçı’nın kafasında tıbbi malzemenin unutulması neticesinde yaşamını yitirdiğini söyleyerek şunları aktardı:

“Soruşturmanın bitmesinden sonra ameliyatı gerçekleştiren doktor ile ilgili taksirle ölüme sebep olma suçu dolayısıyla bir iddianame hazırlandı. Yaşananları biz, uzman bir doktor tarafından yapılması sebebiyle kast ile öldürme suçunun meydana geldiği kanaatindeyiz. Suç vasfı değişmeli. Doktorun söz konusu savunması, suçtan kurtulma çabasına ilişkin ifadelerdir. Asliye Ceza Mahkemesinin görevsizlik yönünde karar çıkardığı dosyanın, ağır ceza mahkemesine iletilmesini talep ediyoruz. Bu davadan emsal bir karar dahi çıkabilir”

Yorumlar (0)