Kadir Mısıroğlu hayatını kaybetti

Hastalığı sebebiyle bir süredir tedavi altında olan Kadir Mısıroğlu, çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti. Atatürk’e hakaret içeren konuşmalarıyla sık sık gündeme gelen Kadir Mısıroğlu kimdir? Hangi açıklamalarıyla tepki çekmiştir? Detaylar haberimizde…

GÜNDEM 06.05.2019, 09:00 06.05.2019, 09:33

86 yaşındaki Kadir Mısıroğlu, bir süredir tedavi gördüğü Acıbadem Altunizade Hastanesinde hayatını kaybetti. Mısıroğlu’nun cenazesi ikindi namazının ardından toprağa verilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemizin ünlü tarihçi yazarlarından biri olan Kadir Mısıroğlu’nun vefatını teessürle öğrendim. Sayın Mısıroğlu’na Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennete olsun.” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan da taziye mesajı geldi. Şentop, “Bazı fikirleri büyük tartışmalara yol açmakla birlikte önemli tarihçi ve yazarlardan olan Kadir Mısıroğlu’nun vefatını teessürle öğrendim. Otuz yılı aşkın süredir tanıdığım Kadir Mısıroğlu’na rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.” paylaşımında bulundu.

Kadir Mısıroğlu kimdir?

Kadir Mısıroğlu, 24 Ocak 1933 tarihinde Trabzon’un Akçaabat ilçesinde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat’ta, lise öğrenimini de Trabzon Lisesi’nde tamamlayan Mısıroğlu, 1954’de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne başladı.

Üniversite yıllarında Türkiye’nin yakın tarihi ile ilgi araştırmalar yaptı ve gazetelerde takma isimlerle yazılar yayımladı.

Aynur Aydın ile 1961 yılında evlendi ve bu evlilikten üç çocuğu oldu.

İlk eseri olan ‘Lozan; Zafer mi, Hezimet mi?!’ kitabının birinci cildini 1964 yılında kaleme aldı ve aynı yıl Sebil Yayınevi’ni kurdu.

Atatürk’e hakaret etmesi nedeniyle hakkında birçok kez dava açılan ve hapis cezasına çarptırılan Mısıroğlu, 1974’de genel af ile serbest bırakıldı. Bunun üzerine siyasete yönelerek Milli Selamet Partisi Genel Kurulu’na girdi.

12 Eylül darbesinden sonra Milli Selamet Partisi kapatıldı ve parti yöneticileri tutuklandı. Bunun üzerine tarihçi Mısıroğlu, Almanya’ya kaçtı ve ailesini de yanına getirtti. 1991 yılında Türkiye’ye geri döndü ve Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı'nın başkanlığını yaparak çalışmalarını sürdürdü. 

“Keşke Yunan galip gelseydi”

Atatürk’e hakaret içeren konuşmalarıyla sık sık gündeme gelen Mısıroğlu, “Bizim gavurumuz elin gavurundan daha şiddetli, beni tefe koyarlar ama keşke Yunan galip gelseydi. Ne hilafet yıkılırdı. Ne şeriat yıkılırdı. Ne medreseler lağvedilirdi. Ne hocalar asılırdı. Hiçbiri olmazdı.” açıklamalarıyla oldukça tepki çekmişti.

“Atatürk resmini yırttım”

‘Cumartesi Sohbetleri’ adıyla yayımlanan konuşmasında Mısıroğlu, “Mustafa Kemal, zannettiğiniz kadar büyük biri değildir… Orta mektep talebesiydim, ne söyledim bilmiyorum ama bir hafta kovuldum. Lisede resmini yırttım, 3 gün kovuldum. Üniversite kantininde bir hudut aleyhine konuştum… Atatürk düşmanı olmak kolay olmadı, onu da söyleyeyim size. Çünkü o düşmanlığın bedeli ödeniyor.” ifadelerini kullandığı için eleştirilmişti. 

Atatürk'e sevenleri cenazesinde istemedi!

Her fırsatta ve ortamda Atatürk düşmanlığını aleni bir şekilde ifade eden Mısıroğlu, vasiyetinde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'e herhangi bir muhabbeti olanın cenazesine gelmesini istememişti.

Yorumlar (0)