Kadir Gecesi'nde içkili paylaşım için istenen ceza belli oldu!

Rakı masasında çekmiş olduğu fotoğrafı sosyal medya hesabından ‘Kadir Gecesi Özel' notuyla paylaşan şahıs için 1 yıl 6 aya kadar hapis talebiyle iddianame hazırlandı. 

GÜNDEM 17.06.2022, 16:09
Kadir Gecesi'nde içkili paylaşım için istenen ceza belli oldu!

Sosyal medya hesabı üzerinden Kadir Gecesi'nde yaptığı içkili paylaşımda kullandığı ifadeler sebebiyle O.T. hakkında iddianame hazırlandı.

Suçlamaları kabul etmedi

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, bir restoranda O.T. ile arkadaşlarının alkol aldıkları ve O.T.'nin arkadaşlarıyla beraber çektirdiği alkollü fotoğrafı “Kadir Gecesi’ni aşağılayıcı” bir not ile sosyal medya üzerinden 27 Nisan 2022'de paylaştığı aktarıldı.

İddianamede O.T.'nin ifadesinde, restoranda arkadaşının doğum günü sebebiyle bir araya gelerek selfie çektiklerini, yalnızca arkadaşlarının gördüğü hesabından paylaştığını aktardığı belirtildi.

Suçlamayı reddeden O.T., paylaşımının mizah amacıyla yapıldığını, İslam dinine, Kadir Gecesi’ne ya da inananlara karşı bir küçük düşürme, dalga geçme veya aşağılama niyeti olmadığını ifade etti. O.T.’nin ayrıca olayların bu noktaya gelmesi sebebiyle pişman ve üzgün olduğunu ifade ettiği de bildirildi.

Önemsenen değerler emsal gösterildi

İddianamede, 'Halkın bir bölümünün benimsediği dini değerleri aşağılama' suçunun maddi unsurunun, halkın bir bölümünün inanç sistemine ya da o dini inanışı sembolize eden dine mensup kişiler tarafından önemsenen değerlere ilişkin, aşağılayıcı beyanlarda ve davranışlarda bulunmasının olduğuna dikkat çekildi.

Önemsenen değerlere örnek olarak ise Müslümanlar için namaz kılma, oruç tutma, kurban ibadeti gibi davranışlar gösterildi.

İddianamede ayrıca AİHM'in, dinsel inançlar ve görüşler söz konusu olduğu zaman kamusal bir tartışmaya katkısı olmayan, başkaları için ucuz saldırı niteliğindeki ifadelerden kaçınmak gerektiğine ilişkin görüş bildirildiği anımsatıldı.

AİHS'in dokuzuncu maddesiyle birlikte garanti altına alınan din, vicdan ve düşünce özgürlüğü, dinen kutsal kabul edilen nesnelerin kışkırtıcı şekilde temsil edilmesi ve inananların inançlarına saygı sebebiyle, söz konusu suçun ihlal olarak kabul edilebileceği aktarıldı.

‘Kötü niyetli şekilde ihlal’

İddianamede, 20 Eylül 1994 tarihli Otto Preminger Enstitute'nün Avusturya Kararı'ndaki “Bu tarz kışkırtıcı temsiller, demokratik toplumun unsuru da olması lazım gelen hoşgörü ruhunun kötü niyetli bir şekilde ihlali olarak değerlendirilebilir” biçimindeki değerlendirmesine de dikkat çekildi.

13 Aralık 2005 tarihli AİHM'in Türkiye Davası'nda “Din ve inanç özgürlüğü konu olduğunda başkalarına zarar verecek söylemlerden ve saygısız davranışlardan kaçınılması gerekir” görüşü de anımsatıldı.

“Toplumun beraber yaşama duygusuna zarar verme niteliğinde”

İddianamenin değerlendirme bölümünde ise şu sözlere yer verildi:

“Kadir Gecesi'nin, İslam dinine inananlar ve İslam dini için dini bir değerlendirme olduğu şüphesizdir. Şüphelinin İslam inancı taşıyan kişiler tarafından kutsal görülen Kadir Gecesi'nde yukarıda içeriği belirtilen fotoğrafı 'Kadir Gecesi özel, Rabbim kabul etsin' notuyla paylaşmasının İslam dini tarafından kutsal sayılan değerleri aşağılama niteliğinde olduğu, hadisenin içeriği ve oluş şekli ile beraber değerlendirildiği zaman şüphelinin fiilinin; toplumun beraber yaşama duygusuna zarar verme niteliğinin bulunduğu değerlendirilmiştir.”

1 yıl 6 aya kadar hapis talebi

Bu kapsamda iddianamede, şüphelinin üzerine atılı olan suçu işlediğine ilişkin kamu davası açmaya yeterli miktarda şüphe oluşturur delil toplandığı iddia edildi. Öte yandan şüpheli O.T.’nin “Kamu barışını bozmaya elverişli bir biçimde halkın bir bölümünün benimsediği dini değerleri aşağılama” suçu sebebiyle 9 aydan 1 yıla 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Hazırlanan iddianame değerlendirilmesi amacıyla Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne iletildi.

Yorumlar (0)